V Muzeu myslivců a pytláků v Babicích uvidíte i přes osm tisíc let staré jelení parohy

10. květen 2022

V Babicích na Slovácku ve Zlínském kraji stával prázdný dům. Obec pro něj chtěla najít nové využití, a tak ho dala k dispozici místním myslivcům. Ti v něm vybudovali klubovnu a také učebnu pro mladé zájemce o myslivost. A kromě toho se rozhodli založit tam i pozoruhodné Muzeum myslivců a pytláků.

Babičtí myslivci neměli místo, kde by se scházeli. Obec jim proto poskytla prázdný dům, kde by mohli mít klubovnu a místo pro setkávání mysliveckého potěru. To se povedlo a za klubovnou vznikla ještě fořtovna s původním nábytkem a vybavením.

Fořtovna bývala kancelář vedoucího hajných. Místnost je autenticky zařízená. Nejcennějším kouskem je dřevěná skříň na zbraně z roku 1830. Muzeu ji věnoval historik a muzeolog Jiří Severin. Dalším exponátem je klasický fořtovský stůl, který stával v hájovně na Buchlově. Starý je asi 45 let. Na zdi pak visí komoda, která sloužila jako výstavní prostor. A nesmí chybět ani praščák, tedy otoman, na kterém si fořt mohl zdřímnout.

Pytlácké pasti

Vedle klubovny myslivců je také učebna, kde se schází děti se zájmem o myslivost. Kamarádi babických myslivců, spisovatel Jiří Jilík a historik Jiří Severin, souběžně pomáhali vyřídit dotace. To se povedlo a mohlo se začít s úplně novou přístavbou, ve které vzniklo Muzeum myslivců a pytláků.

Živá zvířata jakou součást expozice

V humnech za muzeem byly zřízeny voliéry pro různé druhy bažantů a holubů. Návštěvníci tak mohou obdivovat například zlatého bažanta, který vypadá jako krásně vybarvený papoušek. Dalším druhem je bažant obojkový, který se k nám dostal ve 14. století ze střední Číny. Dalším pěkným kouskem je bažant stříbrný. A nechybí ani bažant obecný a jeden z nejpěknějších druhů bažant královský. Kromě toho jsou u muzea vysazené staré odrůdy ovocných stromů, například jabloně jaderničky, kožušky, renety nebo panenské.

V humnech mají myslivci voliéry s ukázkou různých druhů bažantů

Otevřeno je v Muzeu myslivců a pytláků v Babicích od dubna do září vždy o víkendu. Návštěvu lze domluvit předem u správce muzea Josefa Vranky na telefonním čísle 777 766 964.

autor: Andrea Kratinová
Spustit audio

Související