V katastru obce Krhová na Vsetínsku byl ráno spatřen medvěd, obec vyzývá obyvatele k opatrnosti

8. červenec 2019 15:49

Necelý měsíc poté, co byl medvěd spatřen u obce Horní Němčí na Uherskohradišťsku, byla šelma dnes v ranních hodinách spatřena v Krhové na Vsetínsku.

Svědectví o pohybu medvěda ve Zlínském kraji jsou v posledních měsících častá. Poslední pozorování této šelmy nahlásili svědci v Krhové na Vsetínsku. Dnes ráno se měl pohybovat v ulici K Obrázku. Na svém webu o tom informuje obec a nabádá obyvatele k obezřetnosti. „Vážení občané, v ranních hodinách byl viděn na k. ú. Krhová (ulice K Obrázku) medvěd. Prosíme vás o zvýšenou opatrnost,“ stojí v krátkém upozornění na stránce obce.

Krátce po půl jedné jsme přijali hlášení od řidiče, který oznámil, že v obci Krhová přes cestu přeběhl medvěd.
Simona Kyšnerová, mluvčí PČR Zlínského kraje

Informaci potvrdila i policie. „Krátce po půl jedné jsme přijali hlášení od řidiče, který oznámil, že v obci Krhová přes cestu přeběhl medvěd,“ potvrdila policejní mluvčí Simona Kyšnerová. „Policisté následně vyrozuměli starosty okolních obcí a ti dále informovali obyvatele, například upozorněním na svém webu nebo Facebooku,“ doplnila.

Poslední hlášení svědků o pohybu medvěda přišlo 12. června, také v ranních hodinách, z obce Horní Němčí na Uherskohradišťsku. Oznamovatel tehdy událost oznámil i policii, která tehdy, stejně jako obec i dnes Krhová, vyzvala lidi k opatrnosti a aby do lesa a dále od obce vůbec nechodili.

Zprávy o výskytu medvědů hnědých ve Zlínském kraji se po delší odmlce znovu objevují od loňského září. Jen za loňský rok nechalo hejtmanství na náhradách za škody způsobené těmito šelmami vyplatit přes 170 tisíc korun.

Lidé mají na náhradu škody způsobené zvláště chráněnými živočichy nárok ze zákona. Žadatel musí podat žádost do deseti dnů od zjištění vzniklé škody a také dodat protokol o ohledání veterinárním lékařem a stanovisko příslušného orgánu ochrany přírody, kterým je obec s rozšířenou působností. Pokud se škoda stane na území chráněné krajinné oblasti, je příslušným orgánem Agentura ochrany přírody a krajiny.

autor: Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio