Už žádné dojíždění za vyšetřením. Kroměřížská nemocnice spustila novou magnetickou rezonanci

10. duben 2019 07:13

Nový přístroj je prozatím ve zkušebním provozu v nové přístavbě Kroměřížské nemocnice. První pacienty na něm vyšetří v květnu.

Kroměřížská nemocnice spustila do zkušebního provozu magnetickou rezonanci. Lékaři se s ní teď učí pracovat. První pacienty přijme na začátku května. Nemocnice koupila svoji historicky první magnetickou rezonanci za 24 milionů korun. Přístavba včetně vybavení stála dalších sto osm milionů korun, upřesnil ředitel nemocnice Petr Liškář.

„Zatím bude teda spolupráce na dálku s Baťovou nemocnicí a než se to naši lékaři naučí přesně. Teď bude probíhat popisování, jakási supervize. A jakmile to naši lékaři zvládnou, dostanou to takříkajíc do žíly, tak si to budeme dělat sami,“ vysvětlil Liškář pro Český rozhlas Zlín. Současný zkušební provoz provádějí zatím jen na personálu nemocnice.

V nové třípodlažní přístavbě Kroměřížské nemocnice bude umístěna nejen magnetická rezonance, ale také další diagnostické přístroje (RTG, CT, SONO). Fungovat zde bude i pracoviště ortoptiky včetně potřebného provozního a technického zázemí. V nemocnicích Zlínského kraje jsou v současné době tři magnetické rezonance – dvě v Krajské nemocnici T. Bati a jedna v Uherskohradišťské nemocnici.

Magnetická rezonance (MR) zobrazuje vaše tělo v jednotlivých vrstvách, jakoby rozřezané na tenké plátky. Odhalí tak procesy, které jsou jinými způsoby obtížně zjistitelné (např. zánět, nádor, krvácení). Pomocí MR může lékař tyto procesy navíc přesně lokalizovat. Kromě velikosti se dozví, jaký je jejich vztah k ostatním orgánům. Vedle klasických řezů umožňuje MR zobrazit i trojrozměrné modely vyšetřovaných částí těla. To přispívá k lepší prostorové orientaci při rekonstrukci poraněných kloubů nebo plánování náročné operace.

autoři: pes , Tomáš Hyánek
Spustit audio

Související