Úspěšní animátoři Baťovy univerzity vystavují ve Zlíně své filmy a plakáty

13. leden 2013

Tradice zlínského animovaného filmu určitě nezanikne. Mladí autoři z Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati se mohou pochlubit desítkami cen z mezinárodních festivalů a soutěží. To nejlepší za poslední dva roky představují v Kulturním institutu Alternativa.

V sále Alternativy jsou k vidění plakáty, storyboardy a ilustrace zhruba třiceti autorů. Patnáct snímků pak lze zhlédnout přímo na plátně. Ústav animace a audiovize se může pochlubit řadou úspěchů studentů a doktorandů z loňského roku

„Mezi největší úspěchy počítáme naši kolekci na letošním ročníku festivalu v Cannes. Měli jsme dva animované filmy v Anessy, což je veliký úspěch, protože tam snad Česká republika měla filmy naposledy za sedm let trvání,“ popisuje ředitel ústavu Libor Nemeškal a pokračuje:

„Dalším velkým úspěchem je podepsání kontraktu s hollywoodskou společností Acme Filmworks na animovaný film Martina Živockého Případ.“

Mezi prezentacemi je i práce filmařky Zuzany Bahulové, které se proslavila také na poli grafického designu návrhem olympijských dresů pro německé veslaře.

„Aktuálně pracuji na komiksu pro České centrum, je to komiks zase o Ottu Wichtrlem a tento komiks by poté měl jít do světa. Takže ta animace má přesah i v podstatě do výstavní činnosti,“ říká Bahulová a zamýšlí se nad tím, zda má současná mladá animace nějaký trend, co se týče techniky nebo témat:

„Já myslím, že každý animátor chce být originální, jedinečný, ale určité prvky podobnosti tam jsou. Já bych řekla, že hodně animátorů používá v současnosti struktury a vrstvy, že to vypadá, že kreslí přímo na nějaký papír strukturovaný, ale asi je to potom na každém, kterou techniku si zvolí a co mu nejvíc sedí. Protože ta animace je časově náročná věc a musí vás to bavit, jinak byste nebyli schopni ten snímek dodělat.“

Mladí filmaři navazují na slavnou tradici

Jak podotýká děkanka Fakulty multimediálních komunikací Jana Janíková, mladí filmaři úspěšně navazují na legendární tradici zlínských filmových ateliérů:

„V každém případě si myslím, že jsme důstojnými nástupci toho, co na Kudlově dřív bylo. A teď myslím spíš takovou tu gardu toho českého animovaného filmu, který začínal někde od té Týrlové a šel přes toho Zemana a tak dál,“ vysvětluje Janíková a dodává:

„Říkám to z toho důvodu, že třeba i v loni, v souvislosti s Pískem, kde se koná festival animovaného filmu, tak vyšla recenze, která mluvila o nové vlně animovaného filmu ze Zlína, což mě samozřejmě nesmírně potěšilo a myslím, že nejenom mě.“

Prezentaci Animatoráma můžete navštívit až do 21. ledna.

autor: rv
Spustit audio