Úroda jablek se letos opravdu povedla a Iva Hüttnerová má tip na jejich zpracování
Mezi nejoblíbenější podzimní ovoce u nás patří bezpochyby jablka. Voňavý štrůdl s rozinkami, teplý kompot se skořicí a hřebíčkem nebo jablečný mošt. To byly tradiční dobroty, které naše babičky připravovaly pravidelně.
Zapomenout ale nesmíme ani na křížaly. Přípravu určitě znáte. Stačí omytá jablka zbavit jádřince, nakrájet na tenké měsíčky nebo kolečka a pozvolna sušit v troubě na teplotu kolem 60 °C. Křížaly mají být vysušené, ale přesto krásně pružné. V uzavřené nádobě vydrží na chladném místě celý rok. Jsou výborné jen tak samotné a v zimě z nich uvaříte skvělý ovocný čaj. Myslím, že je čas si udělat zásoby.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.