Unie Kompas působí ve Zlíně deset let

23. leden 2008

Po deseti letech se projekty Unie Kompas staly sociální službou. Organizace, která začala v roce 1997 působit ve Zlíně, se zaměřuje zejména na děti, mládež a lidi v nouzi. Na historii a současnost jsme se ptali ředitelky Maritny Stavjaníkové.

Jakých bylo těch uplynulých 10 let pro vaši organizaci? Uplynulých 10 let bylo obdobím velkého rozvoje. V roce 1997 v červenci jsme formálně vznikli. Vlastní činnost jsme začali rozvíjet v roce 1998. Tehdy u nás pracovali pouze dobrovolníci. Nebyl u nás žádný profesionální pracovník. Měli jsme dva lektory dobrovolníky, ketří konali ve Zlíně na školách přednáškovou činnost. V roce 1999 jsme dostali od města Zlína do dlouhodobé výpůjčky budovu bývalé mateřské školky Pod Stráněmi. Znamenalo to velkou změnu, kdy jme činnost rozšířili na každý dn v týdnu. Díky dotacím od města i od státu jsme mohli zaměstnat první pracovníky. Potom se už všechno rozvíjelo poměrně rychle. Kromě nízkoprahového zařízení vznikla o rok později terénní práce s dětmi a mládeží. O další rok později se profesionalizovala naše přednášková činnost na školách. Rozšířila se témata a také rozsah působnosti do celého Zlínského kraje. O další rok později vznikla psychologická poradna a o další rok později se rozšířila naše činnost do Otrokovic, kde jsem založili další nízkroprahové zařízení.

Jaký zájem je o vaše kluby? Dá se spočítat počet klientů? Spočítat se to dá. Počítat to dokonce musíme. Dáváme samozřejmě statistiky na různá místa. V roce 2007 zlínské kluby navštívilo celkem 570 dětí a mladých. Samozřejmě šlo i o opakované návštěvy. V terénní práci máme asi také tři stovky klientů. V Otrokovicích je to také velká řada. Psychologickou poradnu zase asi 250 lidí a to samozřejmě nepočítáme studenty na školách.

Jaké aktivity u vás nabízíte? Co děláte při práci v terénu? Při práci v terénu naše pracovnice, které jsou mimochodem jediné ve Zlíně, chodí na sísliště, do městských parků a snaží se tam vyhledávat děti a mladé, kteří tam tráví nečinně a pasivně svůj volný čas. Není to jen o tom, že by jim tam nabízeli nějaké volnočasové aktivity, ale s platností nového zákona o sociálních službách je terénní práce službou sociální. Snaží se s dětmi hovořit o jejich problémech a snaží se jim nabízet řešení. Totéž jsou také nízkoprahová zařízení, také sociální služba. Většina dětí, které k nám přicházejí, má nějaké obtíže, například s učením. Možná i s chováním nebo vztahy s vrstevníky. I v těchto věcech se jim snažíme pomáhat. Psychologická poradna se specializuje zejména na děti hyperaktivní.

autor: rv
Spustit audio