Umíte si představit, jak v Českém rozhlase vzniká zpravodajství?

3. únor 2015

Nebo jak pro vás přenášíme živé koncerty nebo třeba oblíbený pořad Šarmantní osobnost? Naši posluchači možná tuší, ale co takoví předškoláci? Český rozhlas Hradec Králové se vydal na cesty, protože posluchače a budoucí reportéry musí hledat už v útlém věku. A tak nás naše cesty zavedly do Mateřské školky Mánesova v Kostelci nad Orlicí.

Přenosový vůz, sluchátka, velké mikrofony... to vše pomohlo předškolákům poznat jednu z profesí, se kterými se teď postupně seznamují. Jak si to užily?

Děti jsme ale ještě nějakou dobu do auta nepustili. Byli jsme přesvědčení, že bychom je z něj jen těžko dostávali...koneckoncůjsme se o tom přesvědčili později. Martin Pařízek se zatím snažil jednoduše dětem vysvětlit tak složité věci, jako je živý přenos.

Děti, možná naši budoucí kolegové nebo posluchači pookřáli, kdž viděly hmatatelné věci.

"Když to svítí červeně tak to znamená, že se to nahrává. Pak se to přetáhne do počítače a vybere se to nejzajímavější", a pak Ondra Vaňura nahrál s dětmi anketu. A těm se to moc líbio, obzvlášť, když záznam zrychlil nebo zpomalil.

Přenosový vůz Českého rozhlasu Hradec Králové v Novém Městě nad Metují

Pak putovala rozhlasová sluchátka a helma z jedné hlavy na druhou.

Před přenosovým vozem zatím stála dlouhá fronta... aby ne, když v něm je tolik tlačítek a různých hejblátek.

"Mě se tam líbil počítač. Mě se tam líbilo jak se to posouvá nahoru a dolů. Mě se tam líbilo rádio", svěřily se pak děti.

Čtěte také


Zvětšit mapu
autor: KS
Spustit audio