Regionální muzeum a galerie v Jičíně budou mít poprvé od vzniku v roce 1895 depozitář na sbírky

23. březen 2019 09:40

Jičínské regionální muzeum a galerie budou mít poprvé od svého vzniku v roce 1895 depozitář. Současné prostory, kde jsou sbírkové předměty uloženy nestačí. Muzeum už dokonce nemůže pořizovat další věci. Nový depozitář vybuduje Královéhradecký kraj v Robousích. Stavba má podle aktuálních plánů začít letos na podzim a trvat by měla 16 měsíců.

Místní jezdecký klub, který si v areálu robouské fary pronajímá stodolu i stáje, se do konce tohoto měsíce vystěhuje a objekty tak budou prázdné.

Jičínské muzeum získá v areálu robouské fary nový depozitář. Díky tomu zvětší výstavní prostory

Fara v Robousích, kde je nyní část muzejních depozitářů

Kritickou situaci v Regionálním muzeu v Jičíně vyřeší stavba depozitáře. Díky podpoře kraje vyroste v areálu robouské fary. Jičínské muzeum už léta nemůže dostatečně plnit své poslání. Nemá prostory, kam by mohlo uložit tisíce svých sbírkových předmětů. Stísněné podmínky neumožňují přijímat ani dary do sbírek od soukromníků. Kritickou situaci konečně vyřeší stavba nového muzejního depozitáře, která se pořád odkládala.

„Ona stodola i stáje, které obývají, budou volné a v podstatě se počítá s tím, že se začne na podzim letošního roku s demolicí tohoto objektu a současně i se stavbou," říká Michal Babík, ředitel Regionálního muzea a galerie Jičín.

Královéhradecký kraj, který je investorem stavby, teď čeká na vydání územního rozhodnutí, získání stavebního povolení se podle mluvčí Silvie Velčovské očekává během letních prázdnin.
„Samotná veřejná zakázka na zhotovitele a schválení vítěze proběhne na podzim. Doba oné samotné výstavby je zatím stanovena na 16 měsíců. A schválené finanční krytí akce je 35 milionů korun."

Depozitář je podle Michala Babíka nezbytný. Už od 90. let bojuje jičínské muzeum o prostory. Část depozitních předmětů má na zámku kde sídlí a na faře v Robousích.

Stodola a stáje v areálu robouské fary ustoupí novému depozitáří

Větší část sbírky byla původně uskladněna na půdě jičínského zámku, kvůli nevyhovujícím podmínkám musela pryč. Některé předměty jsou uloženy také v komerčním prostoru v Soudné.

V Jičíně chtějí otevřít rozsáhlé podzemí pod historickým domem. Kdy a co tam uvidíte?

V Jičíně chtějí otevřít rozsáhlé podzemí pod historickým domem

Jičínská radnice plánuje zpřístupnit veřejnosti obrovské sklepní prostory pod historickým domem čp.2, který nyní dělníci opravují. Své místo by v tomto objektu mělo kulturní zařízení města Jičín a K-Klub. Podzemí je podle radních celkem zachovalé, proto nebude potřeba do něj příliš stavebně zasahovat. Navíc mají v plánu vybudovat tu expozici přibližující vývoj města.

„My jsme v tuto chvíli omezeni s tím, že nemůžeme přijímat všechny sbírkové předměty, které by mohly obohacovat naše sbírky do budoucna. Musíme odmítat i dárce. Takže nám to trošku omezuje i činnost," vysvětluje Michal Babík.

Depozitář uleví především chodbám jičínského zámku, odkud zmizí rozměrné předměty. Není to hlídaný prostor a neodpovídá ani klimatickým podmínkám uskladnění. Do nového objektu se přestěhuje zhruba 20 tisíc předmětů.

„Jsou to rozměrově velké předměty, jako truhly, lidový nábytek i zemědělské stroje," dodává Michal Babík.

Ideálně by se mohly přesunem uvolnit tři místnosti, které budou v budoucnu využity pro rozšíření expozice.

Spustit audio

Související