Uherský Brod, Valmez, Vsetín, Zlín a Lukov. Na těchto místech uvidíte nejdelší zatmění Měsíce v tomto století

Páteční večerní obloha nabídne pozorovatelům úplné zatmění Měsíce. Trvat bude téměř dvě hodiny a půjde o nejdelší zatmění v tomto století.

Delší nastane za 105 let.

V Česku se úplné zatmění odehraje v pátek 27. července mezi 21:30 až 23:13

Jedná se o mimořádné měsíční zatmění, neboť bude nejdelším v tomto století. Měsíc tentokrát během zatmění projde skoro přesně středem stínu Země.

„V okamžiku největší fáze ve 22:22 hodin dosáhne zatmění velikosti 1,61 jednotek měsíčního průměru. Tehdy se ztemnělý hnědočervený kotouč Měsíce bude nacházet ve výšce pouhých 13° nad ideálním jihovýchodním horizontem. Mezi valašskými kopečky tak zatmění nemusí být z některých míst vůbec pozorovatelné,“ napsali hvězdáři z Valašského Meziřičí.

"Případ nadcházejícího zatmění Měsíce je velice vzácný. Při tomto 'středovém' zatmění bude Měsíc ponořen celý v zemském stínu 1 hodinu 43 minut. Poslední takové 'středové' zatmění jsme mohli spatřit v červnu roku 2011, další se odehraje až v červnu roku 2029. Delší měsíční zatmění se v tomto století neodehraje," uvedla v tiskové zprávě Česká astronomická společnost.

Kde je možné zatmění pozorovat:

Hvězdárna Uherský Brod

20:24                   Začátek částečného zatmění – nepozorovatelný, Měsíc se nachází pod obzorem

20:30                   Otevření hvězdárny pro veřejnost

20:45                   Krátká informativní přednáška

21:30                   Začátek úplného zatmění

22:22                   Maximální fáze zatmění

23:13                   Konec úplného zatmění

00:19                   Konec částečného zatmění

Hvězdárna Vsetín

Vsetínská hvězdárna bude od 21:00 do 00:30 hodin otevřena všem zájemcům o sledování zatmění. Navíc se pomocí dalekohledů rovněž podíváme na některé další vesmírné objekty, především planety Sluneční soustavy. V průběhu zatmění budou totiž kromě Marsu pozorovatelné také planety Jupiter, Saturn a za soumraku krátce i Venuše v podobě zářící Večernice.

Hvězdárna Valašské Meziříčí, Hrad Lukov

Pozorování úplného zatmění Měsíce bude probíhat v případě příznivého počasí v areálu valašskomeziříčské hvězdárny. Počátek částečné fáze zatmění Měsíce bude z areálu obtížně pozorovatelný. Výhled budou zakrývat okolní stromy. Proto počátek budeme sledovat z vhodných míst v areálu hvězdárny pomocí přenosných dalekohledů.

od 20:30 hodin - částečné zatmění Měsíce

ve 21:30 hodin - nastane úplná fáze zatmění

ve 22:21 hodin - maximální fáze zatmění

ve 23:13 hodin - konec úplného zatmění

ve 00:19 hodin - konec částečného zatmění

Kromě pozorování průběhu zatmění Měsíce bude možnost pozorovat vybrané objekty noční oblohy, zejména planety Jupiter a Saturn, později v noci také planetu Mars. Dále budeme pozorovat jasné a dobře pozorovatelné hvězdy v našem kosmickém okolí: Vegu, Altair, Arcturus, či zajímavé dvojhvězdy: Alcor a Mizar, epsilon Lyr, Albireo.

Hvězdárna Zlín

Na zlínské hvězdárně mohou návštěvníci kromě pozorování vyslechnout výklad k zatmění

Související