Tvarohové noky s ovocným přelivem
podle paní Mirky
Suroviny:
500 g měkkého tvarohu
200 g pšeničné krupice
2 vejce
1 lžíce oleje
sůl
moučkový cukr a rozpuštěné máslo na posypání a polití noků
1/2kg – 3/4kg zahradního ovoce
cukr dle chuti
1 kelímek zakysané smetany
Postup:
Tvaroh rozmícháme s vejci a olejem, osolíme a přidáme krupici. Vypracujeme měkké těsto, které necháme v chladu 1 hodinu proležet. Pomocí 2 lžic tvarujeme noky, zavaříme je do vroucí mírně osolené vody. Jakmile noky vyplavou na povrch jsou vařené. To trvá zhruba 5 minut. Uvařené noky vyjmeme děrovanou naběračkou, posypeme je cukrem a omastíme rozpuštěným máslem. Přelijeme ovocným přelivem a zakysanou smetanou.
Podáváme jako hlavní chod nebo dezert.
Přeliv:
Očištěné a opláchnuté ovoce na mírném ohni rozvaříme. Je-li směs příliš řídká, šťávu odvaříme. Podle chuti osladíme a hned podáváme.
Celková doba přípravy: 20 minut
4 porce
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.