Trnková omáčka ze Slovácka

Povidla jsou slovy internetové encyklopedie potravina kašovité konzistence. Známá a vyráběná nejen u nás, ale i v Polsku, Rakousku a na Slovensku. Nejčastěji se povidla připravují ze švestek či hrušek.

Vyzkoušejte si a Apetýtem trnkovou omáčku ze Slovácka.

Připravte si:

  • 3 lžíce povidel
  • čtvrt až půl litru vody
  • trochu strouhaného perníku
  • špetku skořice
  • na špičku nože mletého hřebíčku
  • trochu citrónové kůry
  • 1 smetanu ke šlehání
  • trochu hladké mouky
  • sůl, cukr
  • sekané loupané mandle nebo rozinky

Postup:

  1. Povidla zalijeme vodou, dobře rozmícháme a přivedeme k varu.
  2. Přidáme perník, kůru, skořici a hřebíček, případně mandle nebo rozinky a chvilku povaříme.
  3. Poté přilijeme smetanu.
  4. Pokud je omáčka řídká, zakvedláme s hladkou moukou.
  5. Podle potřeby přisolíme a přisladíme.
  6. Podáváme ideálně s bramborovým knedlíkem a uzeným masem.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Související

  • Vdolky

    Apetýt nabízí osvědčený recept, který jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.

  • Jemná rajská omáčka

    V Apetýtu pro vás máme další chutný bezmasý recept. Tentokrát budou naší hlavní ingrediencí rajčata. Konzumovat je můžeme v různých podobách.

  • Směs s křenem

    Křen všichni známe a možná i víme, že má příznivé účinky na trávení. Obsahuje hořčičné silice, vitamín C a těkavé látky se silnými antibiotickými účinky.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.