Trhanec – dobrota pro děti, aby se jim šlo lépe do školy
podle paní Mirky Kuntzmannové
Suroviny 2 porce:
Na těsto:
250 ml mléka
100 g hladké nebo polohrubé mouky
2-3 vejce
špetka soli
2 lžíce cukru
50 g rozinek
olej nebo sádlo na pečení
Na polití:
malinová šťáva nebo kompot či ovocná přesnídávka
Postup:
Do hrnku nebo mísy nalijeme mléko, které rozšleháme se žloutky. Za stálého šlehání postupně přisypáváme mouku, cukr a rozinky. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Na pánvi rozehřejeme tuk a po obou stranách v něm postupně pečeme silnější omelety. Upečené vidličkami roztrháme na kousky, klademe je na talíře, pocukrujeme a polijeme šťávou, kterou můžeme podle chuti naředit.
Poznámka: Trhanec můžeme podávat také s kompoty nebo s rozvařeným ovocem.
Celková doba přípravy 40 minut.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka