Topinková pomazánka z pečené cukety

Pondělní Apetýt přináší další pomazánkový recept. Dnes pro vás máme skutečnou pomazánkovou delikatesu – topinkovou pomazánku z pečené cukety. Za tip děkujeme Michalu Hrstkovi z Brna.

Cuketa na sto způsobů! Počátky jejího pěstování a zpracování spadají už do časů před naším letopočtem. Pochází z Mexika a střední Ameriky a obsahuje více než 90 procent vody, vlákninu, něco málo sacharidů a také velké množství minerálních látek.

Pokrmy z cuket příznivě ovlivňují činnost srdce, ledvin, trávicího ústrojí a vyprazdňování střev. A prospívají také diabetikům, obézním lidem nebo při revmatu a dně.

Malé cukety můžeme nakládat jako okurky. Jídla s cuketami pak doplňujeme především česnekem, bazalkou, rajčaty, zelenými bylinkami, majoránkou, citronem nebo uzenými sýry. A jejich velkou výhodou je také to, že je můžeme přidat v podstatě do čehokoliv.

Budete potřebovat:

  • 4 velké cibule, překrojené napůl a pak na plátky
  • 6–8 stroužků česneku, oloupaných a nakrájených na plátky
  • 1,5 kg cukety, nastrouhané nahrubo
  • 2 lžičky soli
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 500 g hustého rajčatového protlaku popřípadě i loupaná rajčata
  • 2 lžíce worcestrové omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíci gulášové papriky
  • půl lžičky drceného chilli

Postup:

  1. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a česnek.
  2. Přidáme nastrouhanou cuketu, osolíme a mícháme další 3 minuty.
  3. Poté přidáme ostatní přísady a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C.
  4. Pečeme zhruba 40 minut.
  5. Občas zamícháme.
  6. Hotovou směs pak plníme do sklenic, zašroubujeme, otočíme dnem nahoru a necháme vychladnout.
  7. Podáváme na toustu nebo topince se sýrem a čabajkou.
  8. Případně můžeme směs vmíchat do těstovin nebo pod maso.

Tip: Výborně chutná například jako příloha k tvarůžkům.

Související

  • Cuketový tatarák

    Oblíbená pochoutka ideální k příjemnému letnímu posezení venku, obzvláště ve vegetariánské verzi. Dnes si společně připravíme tatarák-cukeťák.

  • Dýňová pomazánka

    V pondělním Apetýtu pro vás máme další recept na pomazánku. Jejím základem je dýně hokaido. Hlavní sezónu má na podzim a je opravdovým zázrakem přírody.

  • Mrkvová pomazánka s křenem

    V pondělním Apetýtu pro vás máme další tip na letní pomazánku. Dnes budeme potřebovat především mrkev. Syrová je pro nás velmi prospěšná, obsahuje spoustu vitamínů.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.