Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Kejklířský jarmark, chovatelská burza, Slovácké slavnosti, šifrovací festival nebo Kloboukový den

9. září 2022

Máme pro vás tipy na fajn výlety a akce ve Zlínském kraji nejen na víkendové dny.

Kejklířský jarmark

8. až 10. září, náměstí Míru ve Zlíně

I letos můžete navštívit tradiční Kejklířský jarmark a těšit se můžete na tradiční řemeslné výrobky, občerstvení, lahodný burčák i bohatý kulturní program. Stánky otevřeny od 8.00 do 18.00 hodin. Podrobný program najdete ZDE.  

Roztančený parket

9. září od 18 do 22 hodin, park Komenského ve Zlíně - Zlínský klub 204

Akce v parku Komenského ve Zlíně, kde vás tanečním pohybům naučí zlínští profesionálové.

Plakát Roztančený parket

Slovácké slavnosti vína a otevřených památek

9. až 11. září, Uherské Hradiště

Folklor, koncerty, divadlo, tanec i výstavy – to vše si budete moci užína na XIX. Ročníku Slováckých slavností vína a otevřených památek. Veškeré podrobnosti a program najdete ZDE

Pohádkový Lanáček

10. září od 11 do 20 hodin, Lanáček v Otrokovicích

Osmý ročník rodinného odpoledne, ve kterém návštěvníci potkají princezny nebo Doktorku Plyšákovou. K dispozici bude horolezecká stěna, trampolíny a další dětské atrakce a soutěže. Připraveno je i malování na obličej, tvůrčí dílničky a tombola. Účastí na akci mohou lidé podpořit službu rané péče, výtěžek bude využit na podporu této služby pro rodiny ve Zlínském kraji.

Posláním Střediska rané péče EDUCO Zlín z.s. je již od roku 2005 poskytovat odbornou pomoc a podporu rodinám s dětmi se zdravotním handicapem od narození do sedmi let. Jde o terénní sociální službu, poradkyně dojíždějí do rodin a zdarma poskytují potřebné rady a podporu rodinám, které o službu projeví zájem. V současné době je v péči EDUCA více než stovka rodin z celého Zlínského kraje.

Aquatera Kroměříž

10.září od 8 do 12 hodin, výstaviště Kroměříž

Pravidelná chovatelská burza pro širokou veřejnost. K prodeji budou akvarijní ryby, rostliny, krmiva, terária, terarijní zvířata, chovatelské potřeby a mnoho dalšího.

Šifrovací festival

10. září od 9 do 18 hodin, Sokolovna Valašské Meziříčí

Čtěte také

První ročník festivalu pro širokou veřejnost bude plný úkolů, šifer a hádanek. Návštěvníci poznají, jak fungují šifrovací a únikové hry, zažijí start šifrovací hry ŠIFRA 13 a budou si moct i nějakou šifru vytvořit. Aktivity jsou připraveny pro dospělé i pro děti a rodiny s dětmi. Vstup je zdarma.

Napoleon v Bystřici

10. až 11. září, Bystřice pod Hostýnem

Klub vojenské historie francouzského císařství a město Bystřice pod Hostýnem pořádají kulturní akci NAPOLEON v Bystřici. Potkáte tu nejen císaře Napoleona, ale i celá vojska na koních, obdivovat budete moci děla, uniformy, prapory. Uvidíte vojenskou přehlídku, lazaret a zažijete i táborový vojenský život nebo pietní akt. Program akce najdete ZDE.

Kloboukový den

11. září od 15 do 16:30, Lázeňské náměstí v Luhačovicích

Tradiční akce, při které buou Luhačovice vypadat jako na přelomu 19. a 20 století. Kloboukový den připravuje každoročně luhačovický Lázeňský okrašlovací spolek Calma u příležitosti výročí narození Marie Calmy Veselé. Básnířka, pěvkyně a spisovatelka byla manželkou zakladatele luhačovických lázní Františka Veselého. Vítán je každý v klobouku, ideálně i kostýmu.  

Festival Dny Baťa

12. až 18.září, Zlín

Festival Dny Baťa mezi 12. a 18. zářím vás přenese do éry největšího rozmachu města. Zapojí se řada organizací a institucí, například Nadace Tomáše Bati, Památník Tomáše Bati či Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Nebude chybět ani program Živého Zlína na zámku. Organizátoři lákají: Prožijte návrat do třicátých let, užijte si dobovou hudbu i tanec, odborné i popularizační programy pro malé i velké, půjčovnu a přehlídku dobových kostýmů, vyrazte si vlastní minci a prozkoumejte vilu Tomáše Bati a další legendární zlínská místa.
Podrobný program a nabídku jednotlivých akcí najdete ZDE.  

Benefiční koncert

14. září od 16:30, areál Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně

U příležitosti 95. výroční založení Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně je v areálu nemocnice v prostranství za lékárnou připraven koncert, na kterém vystoupí: F-dur Jazzband, kapely Doktoři a Crowses a trio stand up komiků. Vstupné je dobrovolné, výtěžek připadne Dobrovolnickému centru KNTB. Z důvodu nepřízně počasí se akce nekoná.

Zachraň jídlo!

do 13. listopadu, Kroměříž (Muzeum Kroměřížska)

Interaktivní výstavní projekt Zachraň jídlo! ukazuje, jak využít potraviny, které mají zdánlivě to nejlepší za sebou. Návštěvníci se dozví, co potraviny zažívají, než se dostanou na stůl, jak často neekologicky cestují. Zjistí také více o potravinovém odpadu a možnostech darování jídla nebo o tématu recyklace potravin. Akce je vhodná i pro rodiny s dětmi Návštěvníci mohou do výstavy zasahovat, doplňovat ji a obohacovat její poselství o vlastní zkušenosti.

Otevřené brány

do konce září 2022

Otevřené brány jsou společným projektem Zlínského kraje, měst, obcí a farností. Smyslem projektu je zpřístupnění bohatého fondu památek církevní povahy, zejména umělecky a historicky cenných kostelů a jejich mobiliářů ve Zlínském kraji a také poukázat i na další zajímavá místa v okolí. Do akce se letos zapojilo 26 regionálních křesťanských staveb. 
Seznam míst a dobu, kdy je můžete navštívit, najdete ZDE.

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.