Teplárny ve Zlínském kraji ukončily topnou sezonu. Někde i o měsíc později než v loňském roce

27. květen 2019 17:51

Topná sezona se ukončuje, pokud průměrná denní teplota neklesne dva dny po sobě pod 13 stupňů Celsia a v následujících dnech se neočekává ochlazení. 

Teplárny ve Zlínském kraji ukončily letošní topnou sezonu. Několik tepláren tak učinilo dnes. S vytápěním letos skončila teplárna o více než měsíc později než vloni, kdy byla topná sezona extrémně krátká a skončila již v polovině dubna, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí Teplárny Otrokovice Jana Burešová.

"Přesto byly dodávky tepla v končící topné sezoně o dvě procenta nižší než při té minulé. Výsledky ovlivnilo velmi teplé počasí. Chladnější než vloni byl pouze v lednu a nižší teploty byly ve srovnání s loňským rokem ještě v dubnu a v květnu. V ostatních měsících se teploty pohybovaly nad dlouhodobým průměrem," uvedla Burešová. Teplárna Otrokovice zásobuje teplem přes 9000 domácností, průmyslové podniky, školy, obchodní centra a další instituce v Otrokovicích, Napajedlech a Zlíně - Malenovicích. Nadprůměrné teploty zaznamenaly teplárny v kraji v této sezoně zejména v únoru a březnu.

Topná sezona se ukončuje, pokud průměrná denní teplota neklesne dva dny po sobě pod 13 stupňů Celsia a v následujících dnech se neočekává ochlazení. "Po skončení topné sezony se bude provádět pravidelná údržba, opravy a revize technologií i tepelných sítí. Také v letošním roce investuje teplárna do ekologizace provozu, snížení emisí oxidů dusíku a síry. Pokračuje stavba nového kotle na zemní plyn a budují se přípojky k novým odběratelům," uvedla Burešová.

Topnou sezonu dnes ukončila také společnost Zásobování teplem Vsetín a společnost CTZ dodávající teplo v Uherském Hradišti. Dodávky tepla skončily i ve Zlíně, pokud to však počasí bude vyžadovat, mohou být dočasně obnoveny.

Ceny tepla pro letošní rok se většinou zvýšily o několik procent, ve Zlíně lidé platí podle způsobu přenosu 607,98 koruny s DPH za gigajoule (GJ) či 644,31 koruny za GJ. Ve Vsetíně nejvíce 645,15 koruny za GJ, v Uherském Hradišti je nejčastější cena 626,75 koruny za GJ včetně DPH. Průměrná čtyřčlenná domácnost v bytovém domě ročně spotřebuje kolem 25 GJ tepla na vytápění a ohřev vody.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související