Takových zpěváků ve Strání je, říká. Podle folklorní legendy Vlasty Grycové se musí zpívat s radostí

31. březen 2018

Dvakrát získala folklorního Oskara a říká se o ní, že je hlas Kopanic. Zpěvačka Vlasta Grycová zpívá od malička a chystá se na velký koncert na oslavu svých narozenin.

Podle ní se sice už zpívá o něco méně než dříve, ale třeba v jejím rodném Strání to někdy až tak úplně neplatí. „Líbí se mi, že dětem do školky koupili kroje a děti rády zpívají. Když to vidím na fašanku, je to moc pěkné,“ říká Vlasta Grycová, která byla hostem pořadu Apetýt.

Vlasta Grycová, která bydlí na hranicích se Slovenskem v Květné, přitom sama zpívala také od malička.

Profesí malířka skla podědila hudební talent po své mamince Alžbětě Končitíkové „Nešlo to jinak. Moje maminka si zpívala pořád a to, i když dávala krmení pro dobytek,“ vzpomíná.

V mládí Vlasta Grycové chvíli zpívala i jazz v kapele svého bratra, nakonec vyhrál folklor. A mělo na tom zásluhu i angažmá v Hradišťanu.

K němu se Vlasta Grycová dostala skrz sousedy. Do Strání totiž na prázdniny jezdili lidé z Hradišťanu, primáši Jaroslav Staněk a Jaroslav Čech. Ti hledali zpěvačku. A od roku 1957 se tak Vlasta Grycová stala členkou tohoto souboru.

S Hradišťanem zpívala třináct let. A pak také vystupovala s Olšavou z Uherského Brodu i Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů BROLN. A kolik vlastně umí písniček, spočítané nemá. „Když zapomenu slova, tak si nějaké rychle vymyslím,“ říká s úsměvem zpěvačka, o které byla napsána i diplomová práce.

Vlasta Grycová, která vystupuje s vlastní cimbálovou kapelou, ve které je primáškou její dcera Anna Přikrylová, se nyní připravuje na velký koncert 15.dubna v Uherském Brodě.

Ten bude poctou k jejím narozeninám. „Já už ale slavím od 9. února. A věřím, že lidi budou na koncertě zpívat se mnou,“ dodává Vlasta Grycová. Podle ní totiž zpívat umí každý, jenom se nesmí bát.

S BROLNem i samostatně na koncertu zahrála i cimbálová muzika Husličky s primáškou Annou Přikrylovou, dcerou Vlasty Grycové. V cimbálovce hrají i dvě vnučky paní Vlasty.
autoři: Tomáš Fránek , Andrea Kratinová
Spustit audio

Související