Také na Moravě dnes lidé vzpomínali na výročí konce války

Celá Česká republika dnes slavila Den vítězství, 67. výročí konce druhé světové války. Na mnoha pietních aktech se sešli váleční veteráni, politici i občané.

V Brně se konal už v 10 hodin dopoledne pietní akt v areálu Kounicových kolejí. O hodinu později byl před tuřanským letištěm odhalen pomník československým letcům. Více se dozvíte zde.

Prapor Sokolů z Bystřice pod Hostýnem

Den vítězství si připomněli také Sokolové z Bystřice pod Hostýnem

Oběti posledních dnů druhé světové války si dnes připomněli také účastníci pietního aktu na Tesáku v Hostýnských vrších. U pomníku vojáků československé samostatné brigády položili kytice členové Sokola z Bystřice pod Hostýnem.

Právě na Tesáku se totiž před osvobozením městečka střetla armáda postupující z východu s nacisty. „Ke všemu se do střetu dostali i místní občané,“ popsal nešťastnou událost starosta Sokola Zbyněk Svoboda, „byli to lidé, které povolali Němci na budování zákopů kolem Bystřice. A ti se tady na Tesáku připletli do přestřelky.“

Mladí lidé vědí o druhé světové válce navzdory osvětě velmi málo

Tím, jak ubývá přímých pamětníků války, se ovšem jedna z nejhorších etap novodobých dějin lidstva stává zejména pro dorůstající generaci stále obtížněji pochopitelnou.

Pamětníci proto často chodí do škol na besedy. Mezi nimi pětadevadesátiletý generál ve výslužbě Alexandr Beer, přímý účastník bojů na východní frontě. Podle něj ale nejsou ani základní znalosti žáků a studentů o moderních dějinách příliš bohaté. „Dokonce i mladí lidé před maturitou ví o válce žalostně málo,“ posteskl si Beer.

autoři: hon , hol , rv
Spustit audio