Tak šíleně intenzivně jsem možná ještě nepracovala, říká o nové inscenaci herečka Helena Čermáková

Hostem Českého rozhlasu Zlín byla Helena Čermáková, herečka Městského divadla Zlín, která hraje hlavní roli operní pěvkyně v nové inscenaci Mistrovská lekce.

Jednou z nových inscenací Městského divadla Zlín je Mistrovská lekce od amerického dramatika Terrence McNallyho zpracovaná Jakubem Čermákem. V životopisném příběhu o jedné z nejslavnějších operních pěvkyň v dějinách Marii Callasové září v hlavní roli Helena Čermáková.

„Jak už z názvu vyplývá, je to mistrovská lekce, kterou Marie Callasová dává dalším adeptům operního zpěvu a vlastně se tam propadá do takových retrospektiv svého života. Objevují se tam i její bývalí partneři, i když to není v tak velkém prostoru, ale myslím si, že to tomu velmi prospívá. Takže se dozvíme podstatné věci z jejího života,” popisuje představení herečka ústřední postavy.

Nastudování hry podle ní bylo mimořádně náročné. Tedy přinejmenším pro ni samotnou, neboť hraje v drtivé většině scén takřka tříhodinového dramatu. K tomu poprvé spolupracovala se svým jmenovcem, režisérem Jakubem Čermákem, který dával velké množství podnětů a nastolil velmi intenzivní přístup ke zkoušení.

„Když jsme poprvé aranžovali a on hned všechno připomínkoval a dával mi desítky připomínek, tak můžu říct, že moje hlava byla ve velikém varu. Ta intenzita zkoušení byla za všechny hranice. Nepamatuji si, kdy jsem až tak šíleně intenzivně pracovala. Možná snad ani nikdy,” pousmívá se při povídání o své nové velké roli Helena Čermáková.

Jak moc si načetla životopis Marie Callasové? Co pro ni bylo nejtěžší při studování její role? Jak se jí pracuje s režisérem – jmenovcem Jakubem Čermákem? Kdo jí v její umělecké dráze nejvíce posouval vpřed? Nebo jaká je pro ni nikoliv divadelní, nýbrž životní role babičky? Poslechněte si celý rozhovor Pavla Vacka s Helenou Čermákovou.

Helena Čermáková, herečka, Městské divadlo Zlín
Spustit audio

Související