Švédský dort po česku. Pro sváteční dny jako dělaný
Příprava je sice poněkud náročnější a delší, ale výsledek je opravdu skvělý. Navíc na konci receptu najdete i určitá zjednodušení.
- Na těsto: 200 g mletých neloupaných mandlí
- 150 g krupicového cukru
- 5 bílků
- 1 polévková lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička vinného octa
- Na krém: 50 g krystalového cukru
- 1 lžička másla
- 200 ml smetany ke šlehání
- 70 – 100 g moučkového cukru
- 5 žloutků
- 200 g změklého másla
- Na ozdobu: opražené mandlové lupínky, 50 g griliáše
Nejprve si připravíme 2 pečící papíry. Na každý tužkou nakreslíme (třeba podle poklice) kruh o průměru 24 cm a vyložíme jimi plechy na pečení. Plochu kruhu pomastíme sádlem nebo olejem. Bílky ušleháme s vinným octem do polotuha a za stálého šlehání přidáváme cukru. Do husté bílkové hmoty ručně vmícháme mleté mandle, do kterých jsme promíchali kukuřičný škrob. Hmotu rozdělíme na dvě stejné části a každou rozestřeme na naznačené kruhy na pečícím papíru. Při 170°C pečeme zhruba 20 minut, povrch je krásně růžový.
Než se placky upečou, připravíme krém. Do nádoby se silným dnem navážíme cukru a pomalu ho bez míchání zahříváme, až se rozpustí na světlý karamel, tzn., že získá medovou barvu. Potom stáhneme z tepelného zdroje, ihned vmícháme máslo a zalijeme smetanou ke šlehání. Mícháme, dokud se karamel nerozpustí. Můžeme event. i přihřát. Polovinu moučkového cukru utřeme do pěny se žloutky, přidáme vše do karamelové hmoty a pomalu zahříváme na cca max. 80°C. Nevaříme, žloutky by se srazily! Hmotu, která získala konzistenci pudinku přes síto nalijeme do misky a pod potravinářskou fólií necháme vychladnout. Druhou polovinu cukru utřeme s máslem a postupně zašleháme studenou karamelovo - žloutkovou hmotu.
Z obou korpusů odstraníme pečící papír a podle potřeby je ostrým nožem ořízneme do dokonalého tvaru kruhu. Na spodní korpus rozestřeme cca 1/3 připraveného vychlazeného krému a posypeme částí griliáše. Na něj položíme druhý korpus, který potřeme krémem jak na povrchu, tak ze stran. Po obvodu posypeme do růžova opraženými mandlovými lupínky a střed dortu ozdobíme zbylým griliášem. Vychladíme a podáváme po cca 2 hodinách, aby se dort dobře uležel. Ještě lepší je, když dort připravíme den předem.
Kdo by si chtěl ušetřit a zrychlit přípravu tohoto dortu, může místo doma připraveného karamelu použít karamelové kondenzované mléko, jen si upraví dávku cukru do krému nebo ho vynechá. Pozor, kondenzované mléko je hodně sladké. Griliáše lze koupit, lze si ho doma připravit a není úplně nutné ho použít. Ale do dortu se hodí a je v něm opravdu výborný.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka