Svateb ve Zlínském kraji v roce 2023 ubylo. Také už dávno neplatí, že svatební obřad musí být na radnici nebo v kostele

25. leden 2024 17:04

Svatebních obřadů bylo ve Zlínském kraji v roce 2023 méně než v roce předchozím. Nabízíme svatební statistiku za rok 2023 pro Zlínský kraj.

Ve zlínském matričním obvodu, který zahrnuje krajské město Zlín a dalších 17 obcí, bylo loni nejméně svateb za posledních 20 let. Manželství tu uzavřelo 236 párů, rok před tím to bylo 310 párů. Pokles zaznamenala i matrika v Kroměříži – ANO si tu řeklo loni 154 párů – rok před tím to bylo 216 párů. Matriční úřad v Uherském Hradišti eviduje celkem 95 uzavřených manželství, což odpovídá dlouhodobému průměru, stejně jako ve Vsetíně, kde se loni vzalo 82 snoubenců.

Lidé ve všech koutech kraje preferují občanský obřad před církevním. Ve Zlíně to třeba bylo v poměru 160 ku 37. Registrované partnerství uzavřelo ve Zlíně 12 párů.

Lidé mnohem více preferují obřad na jiných místech než je radnice nebo kostel. Ve Zlíně je třeba snoubenci vyhledávaný Památník Tomáše Bati, Hrad v Malenovicích nebo Zámek Lešná. V ZOO je v poslední době hodně oblíbeným místem pro obřad japonská zahrada Mu-Shin.

V Kroměříži se třeba uskutečnilo po dvanácti svatbách v Květné a Podzámecké zahradě. Snoubenci se brali i přímo v prostorách Arcibiskupského zámku Kroměříž nebo v lesoparku Barbořina. Na Uherskohradišťsku byly obřady třeba ve vinařských sklepech Mařatice, ve Skanzenu Rochus nebo na Výšině svatého Metoděje v místní části Sady. Ve Vsetíně se svatebčanům líbí v historických prostorách místního zámku, kde se loni vzalo deset párů a dalších třicet si vybralo nějaké jiné zajímavé místo – třeba zahrady nebo louky a lesy u horských hotelů.

Kolik manželství uzařeli ve Zlínském kraji cizinci a ze kterých zemí? A jaké bylo nejoblíbenější datum? Poslechněte si v souhrnu redaktorky Českého rozhlasu Zlín Blanky Kovandové.

Spustit audio