Strojírenským firmám na Zlínsku stále chybí odborníci

7. prosinec 2012

V nabídkách volných míst úřadů práce na Zlínsku se už několik let drží strojařské profese, vzdělaných odborníků je v regionu nedostatek. Strojařina mladé lidi neláká.

„Myslím si, že je to trošku i důsledek nekoncepční práce firem v posledních letech,“ myslí si ředitel Střední průmyslové školy polytechnické ve Zlíně Petr Pagáč, „v 90. letech bylo kvalifikovaných pracovníků dostatek, jenže ta generace pomaličku odchází.“

Navíc podle Petr Pagáče dětem chybí základy manuální zručnosti kvůli absenci pracovní výchovy na školách. „Na škole na základce to nebylo, tady to je,“ potvrdil i Roman, který se učí na mechanika seřizovače.

U řady těch, kteří se na strojařské obory vrhnou, má láska k řemeslu základ v rodině. „Otec se vyučil obráběčem kovů a já jsem ho chtěl následovat. Už několik let zpátky s ním chodím do práce,“ říká Radek, který je učněm frézařského oboru.

Firmy si musí některé odborníky vychovávat samy

Šance strojařů najít práci jsou přitom velké. Jedním z podniků, který trvale hledá lidi z oboru, je zlínská Kovárna Viva. Ta musí nové zaměstnance vzdělávat ve vlastní režii. „Bohužel učňovský obor kovárenství není příliš atraktivní, takže my si musíme všechny lidi do provozu vychovávat sami a zaškolovat,“ říká obchodní ředitel společnosti Zbyněk Rozsypal.

Vzdělané odborníky by uvítali i ve strojírenské společnosti Tajmac ZPS. „Ať jsou to soustružníci nebo klempíři, jsou to bohužel dneska profese, které příliš netáhnou mladé lidi. Takže tam ten problém generační obměny cítíme nejvíc,“ posteskl si finanční ředitel Jan Kurinec.

Pozitivní trend ale zaznamenali na Střední průmyslové škole ve Zlíně. „Já bych řekl, že v posledních možná dvou třech letech se ten zájem začíná pomalu zvyšovat,“ tvrdí ředitel školy Radomír Nedbal.

Úřad práce rozdává některým učňům stipendia

Podpořit zájem dětí se už několik let snaží Krajský úřad ve Zlíně. U vybraných oborů zavedl prospěchová stipendia. Podle mluvčí úřadu Gabriely Sýkorové Dvorníkové se tato metoda osvědčila: „Kromě obnovení zájmu o dříve opomíjené učňovské obory, se také zlepšila školní docházka, protože výplaty měsíčních stipendií jsou podmíněny aktivní účastí mládeže při vyučování.“

Podmínky pro uplatnění mladých strojařů tedy v regionu jsou. Podle pedagogů i zástupců firem teď záleží hlavně na rodičích, kteří by měli objektivně zvažovat možnosti vzdělávání svých dětí.

Problému s nedostatkem strojařů se budou podrobně věnovat páteční Otázky a odpovědi

autor: rv
Spustit audio