Středeční Noční linka: Gastronomická specialita, na kterou nezapomenu

19. únor 2025

Jídlo má kouzelnou moc přenést nás do jiného času i místa, probudit vzpomínky a spojit nás s lidmi, které máme rádi. Každý z nás má v paměti alespoň jednu chuť, na kterou nikdy nezapomene – možná exotickou specialitu z daleké cesty, možná obyčejné jídlo, které nám kdysi uvařila babička. Někdy je to jedinečná delikatesa, jindy pokrm, ke kterému se s láskou vracíme. 

Jaká gastronomická specialita vám utkvěla v paměti? Kde jste ji ochutnali a co ji dělalo tak výjimečnou? Pokusili jste se ji někdy sami připravit? Jedli, nebo pili jste někdy v životě něco tak dobrého, nebo naopak tak podivného, že na to nikdy nezapomenete?

Svůj příběh zavolejte Jarce Barboříkové do zlínského studia Českého rozhlasu na telefonní číslo 731 800 900 nebo napište sem, přímo pod téma (rozhlas.cz/linka). K dispozici je také email linka@rozhlas.cz. Těším se na Vás!

Vláďa|Zahnuté rybičky, to budou grundle :)
Milda|moje babička dělala tuto dobrotu cca před 50lety....... bosákové knedlíky plněné jablky, posypané mákem a polité máslem bylo to úžasný, ta vůně byla fantastická pozdrav všem posílá Milda z Milevska
EVA Z LITVÍNOVA|DOBROU NOC VŠEM.JAHODOVÁ OMÁČKA SE U NÁS DĚLALA KAŽDOROČNĚ JAK ZRÁLY JAHODY.JE TO VLASTNĚ TAKOVÉ ŠODÓ.NEBO ŘIDČÍ VANILKOVÝ PUDING A PAK SE K TOMU PŘIHODILY JAHODY A TROCHU SE ROZŠŤOUCHALY.TA VŮNĚ JE ÚŽASNÁ.VYNIKAJÍCÍ S LEHKÝM KYNUTÝM KNEDLÍKEM.KDYSI SYN VE ŠKOLCE NAKRESLIL-JAK MĚLI NAKRESLIT CO MAJÍ NEJRADŠI.UČITELKY SE SMÁLY,KDYŽ JSEM ŘEKLA,ŽE TO OPRAVDU VAŘÍME.TAK PAK TEN TALÍŽ S RŮŽOU OMÁČKOU DALY NA NÁSTĚNKU.
Heda|Dobrý večer, já si vybavuju dort ze Zlína. Přijela jsem tam za dcerou,která tam studovala a ta mě pozvala na Malou scénu ve Zlíně. Dala jsem si mrkvový dort,který mě naprosto uchvátil. Z domu jsem pak našla kontakt a napsala tam.. Paní majitelka mi skutečně recept poslala a já dort velmi brzy pekla. Je moc dobrý! Krásně vláčný, nevysušený. Na neznámou paní z Malé scény vděčně vzpomínám. Buďte všichni pěkně při chuti :-)
Jana|Dobrý večer všem linkařům, osobně si více vážím jiných vzpomínek než gastronomických. Ale jsou i takové. Babička žila skromně a uměla z ničeho bič ukroutit... tak se u nás říkalo. Jako oboustranný sirotek od 13 let měla život těžký a nic pěkného nepoznala. Dodnes ji vidím, malá, drobné postavy, ale hrdinka své doby. Ona mi do života hodně dala a naučila mě věci, které se ve škole neučí - uměla jsem dělat šišky a krmila jsem husy a ty ona pak zabila, oškubala a jaká to byla pochoutka, ty podomácku vykrmené husy! A domácí sádlo na chleba. Její sestra, moje prateta, byla sice povoláním hornice, ale uměla skvěle vařit levná jídla, několikrát mě vzala k sobě na sobotu a neděli, tehdy byly ještě pracovní soboty. Byla moc hodná a snažila se mi dělat palačinky nebo koblížky, jejda, ta by mě vykrmila. Sama vlastní děti neměla, tak jezdila do Kunčic pod Ondřejníkem na tábory a tam celé prázdniny vařila dětem. Dodnes mám její zápisník, to je kousek do muzea a třeba je tam "Kaše, která dětem chutná". No, nevím, milá tetičko, jestli by ta tvoje kaše chutnala dnešním dětem. Jen pro představu, teta zemřela v r. 1964, takže tomu je už 60 let! To jsou moje gastronomické vzpomínky, ale pravdivé. Jana
Dobromila Atalovičová |ZDRAVIM VAS JARUSKO A VSECHNY NA SLOVENSKU KDYZ JSEM SE NASTEHOVALA TAK JSME S MANZELOVYM SLI OPEKAT DO PRIRODY NA OHMIKU SE OPEKALA NA TYCE SE STOJANEM TAK ZVANA ZIVANSKA KOUSKY MASA SE NAKRAJI NAPICHUJE SE MASO SLANINA BRAMBOR CIBULKA DEN DOPREDU SE TO PRIPRAVI KORENI CESNEK ZABALENE V ALOBALU OPEKAME JA TO DAVAM NA JEHLE DO ALOBALU DOMA DO TROUBY NA PLECH JE TO VYBORNE STAVN ATE VYZKOUSEJTE VSECHNY ZDRAVM DOBROU CHUT VYMYSLELA JSEM DAVAM DO KAZNE VRSTVY PLATEK UZENEHO SYRA KOUSKY CERVENE PAPRIKY JE TO VIC STAVNATE ZDRAVI VAS A VSECHNY DOBROMILA NMN V V
Bedřich|Dobrý večer jezte málo a často.S postupem choroby se plíce zvětšuji. Zvětšené plíce stlačují dolů bránicí a ta tlačí na žaludek Proto takový jídelníček aby organismus měl hodně kalorií v malém Objemu, například v pokrmech bohatých na bílkoviny. Při procesu trávení totiž stoupá spotřeba kyslíku, jehož má organismus napadený nedostatek Nashledanou
frantisek svaricek|DOBRY VEČÉR P.JARUŠKO A POSL.N.L. NAŠE MAMKA MUSELA UMĚT DOBŘE VAŘIT,PROTOŽE NÁŠ TATKA MUSÉL MÍT DOBŘE UVAŘENO.MAMKA DĚLALA DOBROU PAŠTIKU ZE ZAJÍCŮ,DOBROU OMÁČKU ZE ZAJÍCŮ,DĚLALA DOBRÝ TVAROHOVÝ SÝR HLAVNĚ VE ŽNÍCH, POTOM TAKY KDYŽ SE ZABÍJELY KRMENÉ HUSY,TAK TO BYLY ,JÁTYRKA,ŠKVAREČKY,KREV A DOBRY SÁDYLKO,HLAVNĚ UMĚLA UDĚLAT DLOUHY NUDLE DO POLÍVKY.TATKA TEN UMĚL UDĚLAT DOBROU ZABÍJAČKU PONĚM TY ZABÍJAČKY PŘEVZÁL N ÁŠ BRATR VLADIMÍR.KTERÝ TY ZABÍJAČKY DĚLÁL NÁM SOUROZENCŮM A KAMARÁDŮM V OKOLÍ ŽIDLOCHOVIC. JINAK DOBŘE VAŘI MOJE MANŽÉLKA MARUŠKA,TA KDYŽ UDĚLÁ KUŘE NA PAPRICE TAK SE OLIZUJI TŘI DNY.NAŠE SESTŘIČKA CILINKA,TA PŘEBRALA KUCHYNSKÉ UMĚNI PO MAMCE,TA MUSI UMĚT DOBŘE UVAŘIT,PROTOŽE MÁ NÁROČNÉHO STRAVNÍKA V MANŽELOVI.V SOUČASTNÉ DOBĚ TO MÁ ZTÍŽENY,JE NEVÍDOMÁ. ZDRAVI FRANTIŠEK Z ŽIDLOCHOVIC.
Michal Sedlák z Myšlína|Gdaňsk, květen 2018 – obdivujeme Neptunovu fontánu, stoupáme na věž Mariánské baziliky... No a pak nás kroky vedou do jedné z hospůdek v Pivní ulici. Tamní kuchař připravuje moc dobré pečené brambory. Jsou plněné všelijakými směsmi, nepřekvapuje, že i rybími. Člověku se nechce věřit, jak se taková obyčejná brambora dá pozvednout na úroveň vyšší gastronomie... A proč mi možná taky tolik chutnalo? Protože ta procházka předtím se mi líbila. No a když se snoubí dva hezké zážitky, vzniká neobyčejný pocit. A vzpomínka na ten pocit pak ve vás zůstává dlouho a dlouho.
Allena|Ja byla v japonsku tam jídlo paráda vše jinak evropa hnus,,
Bohumír, vítejte doma.|Sníst se dá ledacos. Po vyučení jsem přišel do kolektivu starších, ti si občas na polední přestávku dělali guláš. Taky mi dali, na konci směny pak začali štěkat. guláš byl se psa, nevěděl jsem co si mám myslet. V Egyptě při pobřeží na procházce, jezdil s pojízdným vozíkem zdejší a prodával sušené teplé oplatky. Tyto byly z kobylek. Na pobřeží Černého moře jsem viděl, jak rybář seděl celý den a chycené malé rybky , házel do pytle. večer pak jezdil a na špejli ogrilované prodával. Též jsem ochutnal. Doma byla nejlepší na vánoce pečená husa od maminky. Taky vzpomenu na opékané brambory na ohni či od polévky a masa ze zabíječky vepříka.

Související