Státní smutek na jižní Moravě omezil některé akce, vánoční jarmarky se ztiší

21. prosinec 2011

Také jižní Morava se na tři dny pohroužila do státního smutku. Úřady vyvěsily na památku Václava Havla černé prapory, zavřely se herny a kasina a pořadatelé zrušili anebo omezili některá představení a akce.

Státní smutek k uctění památky Václava Havla ovlivnil i dění na brněnském náměstí Svobody. Tam je k tomu ještě větší důvod než jinde. Pódium pro kulturní program během vánočních trhů je totiž hned vedle morového sloupu, kam lidé už od neděle kladou svíčky a květiny.

Proto byla až do pátku zrušena všechna vystoupení s výjimkou hlavních podvečerních koncertů. „Na náměstí se nebudou hrát koledy. Také bude vyjmuto srdce vánočního zvonku, aby nezvonil,“ uvedla Monika Šimková z brněnského Turistického informačního centra.

Také zlínský magistrát reaguje na vyhlášený státní smutek a omezuje některé veřejné aktivity. Dotknou se hlavně provozu vánočního jarmarku v centru města. Stánkový prodej sice radnice nemůže kvůli smlouvám zrušit, akce ale bude probíhat v pietním duchu.

„Tradiční vánoční jarmark bude bez kulturního programu a bude vypnuta veškerá hudba. Na pátek, kdy bude pohřeb Václav Havla, primátor vyzývá obyvatele, abychom se všichni sešli ve 12 hodin před radnicí a společně minutou ticha uctili památku prvního českého prezidenta,“ řekl zlínského mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Divadlo Husa na provázku se ve středu rozloučí s Václavem Havlem a na jeho počest pořádá smuteční slavnost. Uvede inscenaci Prase, tedy jednoaktovku, která se souhlasem autora vznikla dramatizací jednoho z jeho textů. V brněnské katedrále sv. Petra a Pavla bude dnes od 17:30 sloužit biskup Vojtěch Cikrle zádušní mši k uctění památky Václava Havla.

Ke státnímu smutku se připojilo také například kino Panorama v Boskovicích. Až do pátku zrušilo všechna plánovaná filmová představení. Ve Valašském Meziříčí zůstávají všechny akce pořádané Městským kulturním zařízeními i ve dnech státního smutku beze změny. Také vánoční jarmark na náměstí bude pokračovat až do pátku. V den pohřbu Václava Havla pak město ruší plánovaný ohňostroj.

autoři: hol , Zuzana Kopuletá , rv
Spustit audio