Stát chce dát přes půl miliardy na výrobu čipů v Rožnově pod Radhoštěm, do regionu by to přineslo až 1000 nových pracovních míst

27. červenec 2023 13:53

V Rožnově pod Radhoštěm má svoji hlavní továrnu v Česku firma ONSEMI. Vyrábí čipy pro automobilový průmysl a zaměstnává zde přes dva tisíce lidí.

Do Rožnova pod Radhoštěm 27. července 2023 přijel ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela z hnutí STAN do firmy ONSEMI, která se zabývá výrobou čipů pro automobilový průmysl. Předmětem jednání byla připravovaná Národní čipová strategie a půlmiliardová investiční pobídka státu.

Americká společnost ONSEMI chce do výroby čipů investovat dvě miliardy dolarů, tedy zhruba 44 miliard korun, jednou ze zvažovaných lokalit je Rožnov pod Radhoštěm. Firma by se měla do letošního podzimu rozhodnout, zda investici umístí v USA, Koreji nebo v Česku. Pokud by to byl právě Rožnov, pak by šlo o rozšíření výrobní haly, která sídlí v bývalém areálu Tesly Rožnov. Nově by firma zaměstnala dalších asi tisíc lidí.

Vedení radnice Rožnova pod Radhoštěm počítá s tím, že asi třetina z případné tisícovky nových zaměstnanců může bydlet v Rožnově, další dvě třetiny pak v okolních obcích. Podle nezávislého starosty města Jana Kučery se tak už od jarních měsíců schází na pravidelných schůzkách se zástupci firmy ONSEMI, ale také se starosty okolních obcí. Město navíc v těchto dnech zřídilo pracovní skupinu. Ta má spočítat, jak bude nutné navýšit kapacitu školek, škol a bytů. Rožnov totiž aktuálně připravuje nový územní plán a chystá hned několik lokalit, které by mohly sloužit k bydlení. Město chce koupit pozemky od kraje i od státu. O penězích na tyto investice jedná s vládou a CzechInvestem.

Stát chce podle ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkely z hnutí STAN výrobu čipů na Valašsku podpořit pobídkou převyšující 546 milionů korun. Tu by mohla americká firma získat na výrobu polovodičových desek karbidu křemíku, které  jsou vhodné zejména do elektrických automobilů. Jozef Síkela k tomu uvedl: “Tato investice se nejen částkou, ale svým významem a svým dopadem na evropský průmysl může stát jednou z nejvýznamnějších investic, kterou kdy Česká republika udělala.“

Definitivně se o investici rozhodne na podzim, pobídku musí schválit vláda. Rožnov by pak měl mít dva roky na to, aby veškeré zázemí související s firmou ONSEMI vybudoval.

Spustit audio

Související