Starý sýr
Z dob starověkého Egypta a Řecka se dochovaly doklady o tom, že se na výrobu sýra používaly dva základní postupy zpracování mléka.
Buď se nechalo jednoduše zkvasit na jogurt či kefír, anebo se po zkvašení oddělila syrovátka a zbylá sýřenina se ukládala do speciálních nádob, ošatek nebo plátěných pytlů, ve kterých zrála na sýr.
My vám v Apetýtu nabízíme tip na takzvaný starý sýr, který jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.
Budete potřebovat:
- 400 g tvrdého tvarohu
- lžičku soli
- lžičku kmínu
- špetku pepře
- 3-4 lžíce světlého piva
Postup:
- Tvaroh rozdrobíme do kameninového hrnce, osolíme, opepříme, okmínujeme, pokropíme pivem, promícháme a dobře zakryjeme pokličkou, plátenkem nebo pergamenovým papírem.
- Necháme 2-3 dny odležet na chladnějším tmavém místě.
- Promícháme a podle chuti přisolíme nebo opepříme.
- Podáváme s tmavým chlebem a máslem.
Související
-
Jáhelník
Jáhly jsou bezlepková potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr.
-
Moravský králík
Králík byl a je tradičním jídlem. Jak ho připravit, aby maso bylo šťavnaté? Apetýt vám poradí! Nabízíme recept, a to hned pro velkou rodinu.
-
Brynzový koláč
Za čtvrtečním receptem Apetýtu míříme na Slovensko. Nabídneme vám slaný moučník. Je jednoduchý a bude vám chutnat, ať už teplý, nebo druhý den na studeno.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.