Starý sýr

Z dob starověkého Egypta a Řecka se dochovaly doklady o tom, že se na výrobu sýra používaly dva základní postupy zpracování mléka.

Buď se nechalo jednoduše zkvasit na jogurt či kefír, anebo se po zkvašení oddělila syrovátka a zbylá sýřenina se ukládala do speciálních nádob, ošatek nebo plátěných pytlů, ve kterých zrála na sýr.

My vám v Apetýtu nabízíme tip na takzvaný starý sýr, který jsme vybrali z Kuchařky tradičních pokrmů na Slovácku.

Budete potřebovat:

  • 400 g tvrdého tvarohu
  • lžičku soli
  • lžičku kmínu
  • špetku pepře
  • 3-4 lžíce světlého piva

Postup:

  1. Tvaroh rozdrobíme do kameninového hrnce, osolíme, opepříme, okmínujeme, pokropíme pivem, promícháme a dobře zakryjeme pokličkou, plátenkem nebo pergamenovým papírem.
  2. Necháme 2-3 dny odležet na chladnějším tmavém místě.
  3. Promícháme a podle chuti přisolíme nebo opepříme.
  4. Podáváme s tmavým chlebem a máslem.
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Související

  • Jáhelník

    Jáhly jsou bezlepková potravinářská surovina, která je vyráběna loupáním prosa. Vznikají tak žluté kuličky o průměru asi jeden milimetr.

  • Moravský králík

    Králík byl a je tradičním jídlem. Jak ho připravit, aby maso bylo šťavnaté? Apetýt vám poradí! Nabízíme recept, a to hned pro velkou rodinu.

  • Brynzový koláč

    Za čtvrtečním receptem Apetýtu míříme na Slovensko. Nabídneme vám slaný moučník. Je jednoduchý a bude vám chutnat, ať už teplý, nebo druhý den na studeno.