Staří Římané v olomoucké čtvrti Neředín skutečně byli. Dokládají to archeologické výzkumy

16. září 2024

Podle pověsti město Olomouc založil sám Gaius Julius Caesar a dal mu i jméno: zkomolením slova Juliomontium údajně vznikl název Olomouce.

Ať už je pravda jakákoli, archeologické výzkumy dokládají, že staří Římané na tomto území skutečně byli. Během markomanských válek za císaře Marka Aurelia v letech 166–180 po Kristu se předsunutý oddíl Římanů dostal až na střední Moravu, aby zde pacifikoval místní germánské kmeny.

Jednotka římské armády v těchto místech vybudovala dočasný opevněný, takzvaný pochodový tábor, ze kterého kontrolovala okolí, cesty i brod přes řeku Moravu. V olomoucké čtvrti Neředín se podařilo objevit část opevnění tábora pocházejícího ze stejného období jako známý nápis na skále v Trenčíně.

Toto místo bylo v minulosti důležitým bodem a patrně i křižovatkou cest spojujících sever a jih. Jako upomínka dnes stojí u olomouckého Ústředního hřbitova památník v podobě symbolu římského milníku, tedy kamenného sloupu, jaké staří Římané umisťovali podél cest v pravidelných rozestupech a opatřovali je nápisy s informacemi o vzdálenosti k různým cílům.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio