Stále žhavý problém ve Zlínském kraji: Prázdné ordinace po praktických lékařích, marná snaha lidí najít v blízkosti bydliště jiného

11. říjen 2023 16:13

Praktičtí lékaři stárnou a mnoho ordinací končí bez náhrady. Ve Zlínském kraji je polovina praktických lékařů pro dospělé v důchodovém věku. Proč zanikají ordinace praktických lékařů a kde je situace pro pacienty ve Zlínském kraji nejhorší?

Podle krajské radní odpovědné za oblast zdravotnictví Olgy Sehnalové ze Sociální demokracie ve Zlínském kraji ukončilo loni praxi celkem 18 ordinací praktických lékařů a vzniklo 6 nových. Tedy bilance minus 12. Zlínský kraj je tak tomto ohledu v rámci Česka mezi čtveřicí nejpostiženějších krajů.

Když ordinace zanikne ve větším městě, tak lidé ještě mají šanci najít jiného praktika. Ale jsou místa, kde pacienti mají už jen velmi omezený výběr lékařů nebo v nich už žádný praktik neordinuje. Je to Hulín, Břest, Bystřice pod Hostýnem, Tlumačov, Malenovice nebo Brumov Bylnice.

Jak se města a Zlínský kraj snaží praktické lékaře nalákat?

Zlínský kraj má nové dotační programy podpory vybavení ordinací, podporu školitelů, kteří přispívají k aktivní výchově svých mladých kolegyň a kolegů a v přípravě je podpora stáží mediků u praktických lékařů. Medici totiž musí mít tříletou praxi, než získají atestaci oboru Praktický lékař. V ideálním případě si tak doktor může vychovat svého nástupce - tohle kraj podporuje finančně.

Města pak lákají na vybavené ordinace, bydlení a případně přispívají i na platy zdravotních sester. Faktem ale je, že mladé praktiky venkov neláká. Preferují místa, kde mají alespoň podporu polikliniky a víceoborového zastoupení kolegů.

Typický příklad: Brumov-Bylnice

V Brumově-Bylnici měli tři praktické lékaře. Jeden odešel do důchodu před pár lety a nikdo jej nenahradil, další skončil v září 2022 – tedy před rokem. A od té doby je i tato ordinace prázdná.

V Brumově-Bylnici, kde žije přes pět tisíc dospělých, aktuálně ordinuje stabilně jedna praktická lékařka, které je 77 let. Ta denně ošetřuje i pacienty, kteří k ní nepatří. Prázdné ordinace jsou přitom pro další lékaře připraveny.

Spustit audio

Související