Sobotní Noční linka: Jak se smířit s odchodem blízkého člověka?

12. říjen 2019

Dnešek patří státnímu smutku a poslednímu rozloučení se zpěvákem Karlem Gottem. Pojďme si dnes v Noční lince povídat o tom, jak se smířit s ochodem blízkého člověka. Jakou cestu jste volili vy?

Smrt, ztráta blízké osoby je něco, co se týká každého z nás. Každý z nás nejednou v životě zažije smutek ze ztráty milované osoby. Je to jedna z nejtěžších situací, do které se lidé dostávají. Naše emocionální stabilita je narušena, každý byť sebemenší podnět vyvolá vzpomínku na velkou ztrátu blízkého a nutí osobu prožívat trápení jakoby znovu.
Každý člověk se ztrátou blízké osoby vyrovnává po svém. Někdo se uzavře sám do sebe a odmítá komunikovat s okolím, jiný se zahrne prací, aby co nejméně myslel na to, co se stalo, jiný vyhledává pomoc odborníka, psychologa, nebo ji hledá v prostředí rodiny a přátel, aby nebyl na smutek sám a nejhorší možností, kterou člověk může pro únik z takové situace zvolit, je útěk k alkoholu či drogám. Spousta lidí se nedokáže smířit s tím, že smrt si nevybírá a že stačí pár minut a může být vše jinak, než doposud. Podařilo se vám smířit se ztrátou blízkého člověka?

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.