Sníh zastavil vlaky na trati Horní Lideč – Bylnice, zlobí i na silnicích

Sněžení a silný vítr dnes působí od rána problémy na mnoha místech jižní Moravy a Zlínska. Neprůjezdné jsou některé silnice, řidiči by především na horách měli dávat pozor na sněhové jazyky. Kvůli zavátým tratím vlaky v Česku momentálně nejezdí na čtyřech úsecích. Na Zlínsku je to trať Horní Lideč - Bylnice.

Následkem dopoledního sněžení jsou pro kamiony hůře průjezdné některé kopcovité úseky na Vsetínsku. Tam například blokují silnici mezi Vizovicemi a Vsetínem v kopci Sirákov. Policisté doporučují se tomuto úseku vyhnout.

Silnice I/35 v úseku Horní Bečva - Bumbálka je pro nákladní vozila neprůjezdná, pro osobní vozidla platí povinnost použití sněhových řetězů. Čerstvý sníh způsobil dnes ráno ve Zlínském kraji i desítky dopravních nehod. Hasiči byli opakovaně žádáni o pomoc po četných haváriích nebo srážkách vozidel, většinou ale bez vážnějších následků.

Také na jižní Moravě by měli řidiči jezdit se zvýšenou opatrností. Sněhová nadílka sice zatím není tak vydatná, jak v některých sousedních krajích, přesto jsou některé komunikace méně bezpečné než obvykle. Nikde ale není situace tak komplikovaná, aby se doprava výrazně zpomalila.

Problémy jsou na jihu Moravy především s viditelností, sněžení totiž neustává a někde je poměrně husté. Během noci napadly na většině míst asi tři centimetry nového sněhu, ten se ale na hlavních tazích podařilo už do rána odstranit, pak ale přišly další srážky.

autoři: hol , rv
Spustit audio