Sněhu je tolik, že ho už není kam dát. Lyžaře na horách čekají ideální podmínky, Horská služba mírní varování

Záchranáři i vlekaři očekávají o víkendu nadprůměrnou návštěvnost. Výborné podmínky pro lyžování hlásí před víkendem prakticky všechny ski areály ve Zlínském kraji.

Sněhu je dostatek, a to díky přírodě i zasněžování, které je možné v mrazivém počasí. Dobré podmínky jsou i pro běžkaře, říká náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica. Ten uvedl, že se už odstraňují i výstrahy, které lidi varovali před padáním stromů.

Ideální podmínky nabízí lyžařům Ski centrum Kohútka u Nového Hrozenkova na Vsetínsku. Na sjezdovkách tam leží zhruba metr sněhu. "Podmínky jsou stabilní, celý týden je nádherně. O víkendu očekáváme velkou návštěvnost. Lyžuje se na všech sjezdovkách, v provozu jsou všechny vleky," řekl dnes ČTK zástupce střediska Miroslav Maczko. Běžkařské tratě na hřebeni Javorníků jsou však podle něj uzavřeny kvůli stromům padajícím pod tíhou sněhu.

Kabinková lanovka na Pustevny? Termín neznámý, hledá se, kdo dráhu zaplatí

Lanovka na Pustevny

Cena nové lanovky se odhaduje na 150 milionů korun.

V plném provozu je i středisko Stupava na Uherskohradišťsku, kde mohou zájemci využít čtyři vleky a čtyři sjezdovky. Leží na nich v průměru 80 centimetrů sněhu. "Podmínky jsou velmi dobré. Mrzne, takže i kvalita sněhu je dobrá. Především o víkendech bývá návštěvnost vysoká, ve všední dny je slabší," řekla ČTK provozovatelka areálu Bohdana Orlová.

Lyžaři mohou navštívit také areál Troják v Hostýnských vrších. "Je krásná zima, na leden ale málo mrzne. Pořád zasněžujeme, dnes ale asi naposledy, technický sníh už nemáme kam dávat. Na sjezdovkách jsou ho až dva metry. V provozu jsou tři vleky a 750 metrů sjezdových tratí," uvedl provozovatel areálu Jakub Juračka. Na víkend bude podle něj upravena také běžecká stopa na takzvané Hostýnské magistrále.

Stále výborné podmínky lákají lyžaře k návštěvě Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku. Na sjezdovkách tam leží 80 centimetrů přírodního i technického sněhu, upraveny jsou také stopy pro běžkaře v údolí. Na sobotu je ve středisku připravena speciální akce pro zájemce, kteří si chtějí vyzkoušet skialpining. "Tento sport, založený na zdolávání horských terénů na lyžích se speciální skluznicí a vázáním, se v poslední době těší čím dál větší popularitě," uvedla mluvčí areálu Martina Žáčková.

Kvalitní podmínky nabízejí ve Zlínském kraji i další zimní areály, především na Vsetínsku. Lidé si mohou zalyžovat například ve střediscích Rališka a U Sachovy studánky v Horní Bečvě, v Karolince, na Soláni nebo ve Ski areálu Synot Kyčerka ve Velkých Karlovicích. Otevřeno však už mají i areály v nižších polohách, například v Rusavě na Kroměřížsku nebo v Bílých Karpatech. Desítky kilometrů tratí pro běžkaře si mohou lidé užít na Pustevnách v Beskydech

autor: Gabriela Hykl | zdroj: ČTK

Související