Slovenské dálniční známky na českých poštách neseženete

12. srpen 2012

Pokud se chystáte k našim východním sousedům na Slovensko, možná využijete tamní dálnice. V současnosti měří všechny dokončené úseky zhruba 320 kilometrů. Na nich a také na rychlostních komunikacích a vybraných úsecích silnic prvních tříd je samozřejmě nutné jezdit s dálničním kupónem.

Nejdelší souvislý úsek slovenské dálnice v podstatě kopíruje státní hranice od Trenčína po Bratislavu. Ze Zlínska se na něj dostanete přes velké hraniční přechody Bumbálka a Velké Karlovice – Makov, Střelná – Lysá pod Makytou, Brumov – Bylnice – Horné Srnie a Starý Hrozenkov – Drietoma. Je tu i několik menších přechodů. Ze všech je to k hlavní tepně okolo dvaceti kilometrů, z Drietomi dokonce jen asi dvanáct.

Dálniční kupón je vhodné mít už při výjezdu z naší republiky. Na hlavních trasách za hranicí je sice už dnes dostatek čerpacích stanic, kde by kupóny měly být k dostání, ale nemáte záruku, že seženete například ten s nejkratší platností. Ústřední automotoklub České republiky proto doporučuje zakoupit kupón už na našem území.

Na Moravě slovenské kupóny většinou mají

Pokud to necháte až na východní Moravu, známky jsou k dostání na čerpacích stanicích v pohraničí celkem bez problémů. Od severu je to například Horní Bečva, kde mají podle obsluhy zásobu kupónů na nejméně půl roku, a to i včetně roční známky. V Karolínce nastal před čtrnácti dny krátkodobý výpadek způsobený distributorem, ale rychle byl napraven. Poslední stanice směrem ke Střelné je v Horní Lidči, kde mají známky desetidenní a měsíční. Další, takříkajíc poslední vartou je benzínka v Brumově–Bylnici, i tam dostanete oba krátkodobější kupóny.

Slovenské dálniční známky neseženete na České poště. K dostání jsou v pobočkách společnosti Autoturist v Čechách i na Moravě a také v centrále ÚAMK. Tou úplně poslední šancí je pak velký hraniční přechod ve Starém Hrozenkově, kde je nabízí firma provozující směnárnu. Podobnou službu najdete i na přechodu Velké Karlovice – Makov.

Slovenská desetidenní dálniční známka přijde na 285 korun, měsíční na 400 korun a za roční známku zaplatíte 1400 korun.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: rv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.