Slovácké strojírny platí za znečišťování ovzduší. Inspekce dala firmě 200 tisíc korun pokuty

23. duben 2018 11:50

Česká inspekce životního prostředí rozhodla, že firma z Uherského Brodu neměla v pořádku filtrační systém v lakovně.

Podle inspekce se tak firma dopustila porušení zákona na ochranu ovzduší.

„Při kontrole v prosinci 2017 jsme zjistili, že společnost neměla v řádném provozním stavu filtrační systém v lakovně. Dále u dvou tryskacích zařízení nebyla v předepsaném rozsahu prováděna údržba hladinových odlučovačů. Nedostatky jsme přitom firmě vytkli už při předcházející kontrole v srpnu 2017 a vyzvali k nápravě. Do prosince se tak nestalo, proto jsme to při stanovování výše pokuty vyhodnotili jako přitěžující okolnost,“ řekla Jana Antonínová, zástupkyně ředitele Oblastního inspektorátu inspekce v Brně.

Uherský Brod začne stavět. Lávky Všezvěd a Všudybud spojí dvě části města

Lávka v Uherském Brodě

Uherský Brod začne stavbu první ze dvou lávek, které spojí sídliště Olšava s centrem města přes řeku a silnici I/50. Stavaři aktuálně připravují prostor pro práce na přemostění řeky Olšavy.

Společnost se proti pokutě neodvolala, sankce proto nabyla právní moci.

Generální ředitel Slováckých strojíren Jiří Rosenfeld dnes ČTK řekl, že závady ve výrobě v průmyslových podnicích čas od času vznikají. "Průběžně pracujeme na odstraňování závad. Dostali jsme pokutu, co se dá dělat. Nikdo je neplatí rád," uvedl Rosenfeld.

Slovácké strojírny utržily předloni za prodej zboží a vlastních výrobků a služeb 1,495 miliardy korun. Meziročně šlo o pokles téměř o 746 milionů korun.

Zisk společnosti činil 83,1 milionu, v roce 2015 byl 84,5 milionu Kč. Výsledek hospodaření za loňský rok firma zatím oficiálně nezveřejnila.

Spustit audio

Související