Šlapači zelí ujdou desítky kilometrů. V Kunovicích tak chodí už od roku 1925

17. prosinec 2017

Deset kilometrů za jednu pracovní směnu nachodí šlapačky a šlapači zelí v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Kysané zelí zpracovávají pro potravinářskou firmu tradičním způsobem ve velkých tancích.

Společnost Hamé tak každoročně zpracuje přes 1000 tun kysaného zelí. V Kunovicích se kysané zelí vyrábí od roku 1925. Postup se nemění. I letos zde ženy šlapou zelí ve velkých tancích, což je v moderní průmyslové době raritou.

„Tanky mají objem 15 až 30 tun zelí a jejich naplnění trvá 24 až 48 hodin," uvedl pro ČTK David Kladroba, ředitel kunovického závodu Slovácká Fruta, který patří do skupiny Hamé.

Ještě před samotným šlapáním se musí zelí očistit od hlíny a venkovních listů. Následně se z něj vyvrtají košťály a stroje zelí rozřežou na krouhanku, která padá přímo do tanků.

"Až pak děvčata v tanku sešlapávají zelí tak, aby se voda dostala až nad to zelí," uvedla vedoucí výroby Hana Švejcarová.

V kunovickém závodě je deset tanků o celkovém objemu asi 250 tun. Hamé při výrobě nepoužívá umělé látky, jednotlivé vrstvy zelí se pouze prosypou solí a kmínem. Po našlapání dostatečného množství zelí v tanku se poslední vrstva zatíží a utěsní, aby se zabránilo přístupu vzduchu.

 

Spustit audio

Související