Šípkový čaj nebo čaj z květu černého bezu. Jsou chutné a zdravé
Také se u vás doma pije v zimě ve velkém čaj? Nejenom, že zahřeje, ale může být i velmi zdraví prospěšný. Naše babičky vařily asi nejčastěji čaj šípkový.
Působí jako prevence proti nachlazení, protože šípky jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Přes den pomáhá proti únavě a na noc se pije, když se potřebujete pořádně vypotit.
Druhým čajem, který naše babičky hodně vařily, je čaj z květu černého bezu. Je také zdrojem vitamínu C, je výborný při nachlazení a rýmě, mírní kašel, snižuje horečku a i po něm se skvěle vypotíte. Oba čaje můžete dovést k dokonalosti, když do nich přidáte med a citron. Doufám, že to brzy vyzkoušíte. Vaše Iva Hüttnerová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.