Samoplátci se už v Kroměříži na covid neotestují. Nemocnice se nevejde do ceny stanovené ministrem

15. květen 2020 11:49

Kroměřížská nemocnice ukončila testování samoplátců na onemocnění covid-19

Odběrové místo v areálu kroměřížské nemocnice slouží ode dneška pouze pro odběry u lidí s podezřením na nákazu koronavirem, které k odběru doporučí praktický lékař nebo epidemiolog z Krajské hygienické stanice.

Ministerstvo zdravotnicví vydalo věstník, ve kterém upravilo ceny za tyto odběry pro samoplátce, je to 1756 korun.

Podle mluvčího krajských nemocnic Egona Havrlanta se na tuto cenu kroměřížská nemocnice není schopna dostat.

Drahá je externí laboratoř, která vzorky vyhodnocuje. Nemocnice by tak musela doplácet.

Zájem o testy rostl zejména v poslední době v souvislosti s uvolněním režimu na hranicích.

"Doposud jsme takto provedli více než 650 odběrů. Vzorky jsme testovali v externí laboratoři, tyto náklady ovšem převyšují částku stanovenou aktuálním cenovým předpisem, který vydalo ministerstvo zdravotnictví. Na testování samoplátců bychom tak museli doplácet, což samozřejmě není možné," uvedl Havrlant.

Podle jednatele společnosti Vaše laboratoř Jaroslava Louckého částka za služby není drahá. „My jsme to vyšetření prováděli za 2200 korun, což je částka, která úplně reálně odpovídá tomu, jaké jsou náklady na ty diagnostika, na režii související s práci a využití technologií.“

Podle Louckého je částka stanovená Ministerstvem zdravotnictví nešťastná. „Ta částka by měla být vyšší a měla by se pohybovat kolem dvou tisíc korun. Za tuto částku (1756 korun) to vyšetření reálně nelze v menších laboratořích provádět“.

autor: Veronika Žeravová
Spustit audio

Související