Salmorejo

Pojďte si s námi připravit speciální rajčatovou polévku! Ovšem pozor, tahle se servíruje studená. O této španělské dobrotě se říká, že je jako milenka, jen nezahřeje – nese název Salmorejo.

Potřebovat budete:

  • 1 kg rajčat
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 5 lžic vinného octa
  • 2 vejce natvrdo
  • 4 plátky sušené nebo čerstvé šunky
  • sůl a pepř
  • 200 g usušeného bílého pečiva

Postup:

  1. Rajčata omyjeme a ponoříme na 30 vteřin do litru vroucí osolené vody.
  2. Poté je vytáhneme, oloupeme a odstraníme semínka, česnek rozmačkáme.
  3. Tvrdé pečivo nakrájejte na malé kousky.
  4. Rajčata rozmixujte a přidejte česnek, pečivo, olej a ocet.
  5. Vše dohromady znovu rozmixujte.
  6. Směs dejte na hodinu do ledničky.
  7. Ozdobte sušenou šunkou nakrájenou na proužky a uvařenými vejci, které nasekáte.
  8. Posypte jimi polévku a můžete servírovat.

Tip od zkušených španělských hospodyněk – jídle je nejlepší připravovat den předem, uležením získává výraznější chuť i vůni.

Související

  • Plněná rajčátka

    Možná i vy bojujete s plýtváním v kuchyni. Zbylo-li vám mleté maso a máte-li bohatou úrodu rajčat, je právě pro vás určen dnešní recept.

  • Pomazánka se sušenými rajčaty a rukolou

    Pondělní Apetýt přináší další tip na letní pomazánku. Dnes bude jejím základem skyr. Tedy něco, co v našich končinách zůstává stále ještě tak trochu tajemstvím.

  • Vepřové na rajčatech

    Jitka Vláčilová z Moravských Bránic pracuje jako obsluha hospůdky, která vznikla v bývalé přečerpávací stanici. Recept má od své tchýně a omáčku příliš nezahuušťuje...