Rychlý průvodce paprikovým kořením: na co použít sladkou či uzenou? Napoví Babské rady
Paprikové koření je nezbytnou součástí kořenek snad v každé domácnosti. V Babských radách si řekneme, k čemu je která dobrá.
Sladká paprika dodá jemnou chuť omáčkám, polévkám i marinádám. Zkusit ji můžete i na pečenou zeleninu na grilu. Kvůli obsahu cukru může při delší tepelné úpravě zhořknout, pozor na to!
Gulášová paprika pomůže s přípravou oblíbeného jídla a to i v bezmasé variantě gulášů bramborových nebo houbových.
Často používaná je i uzená paprika, která má typické kouřové aroma. Toho se využívá při přípravě vegetariánských uzených rostlinných sýrů nebo náhražky slaniny, která se za pomoci tohoto koření dělá z rýžového papíru.
Lahůdkovou papriku poznáte podle sytě červeného zabarvení, ta nejkvalitnější pochází z Maďarska.
Vynechat nemůžeme pálivou papriku: pikantní doplněk jídel, která jsou ostrá a výrazná, uplatní se především v indické a mexické kuchyni.
Související
-
Chcete si vypěstovat chilli a jiné pálivé papriky? Je nejvyšší čas vybrat odrůdu a vysévat
Pálivá paprika je pěstitelsky vysoce náročná plodina. Proto ji raději pěstujeme v truhlíku nebo v květináči na okně, na balkoně nebo ve skleníku.
-
Směsi koření si můžete připravit jednoduše i doma. Skladujte je zásadně ve skleněných kořenkách
Koření vždy skladujte ve sklenicích, které jsou dobře uzavíratelné. Koupíte-li koření v papírovém sáčku, přesypte jej do kořenky, v otevřeném obalu brzy ztrácí svoji vůni.
-
Proč nepálivá paprika začala pálit a některá zrna kukuřičného klasu změnila barvu
Na dotazy posluchačů odpovídá Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka