Ruský plněný perník (od včelaře Evžena Báchora)

Suroviny: asi 750 g hladké mouky, 300 g medu, 150 g cukru, 12,5 g amonia, 8 lžic vody, 3 žloutky, šťáva a kůra z 1 citronu, 1 lžička hřebíčku, 1 lžička skořice

Postup:
Žloutky, cukr, med a amonium utřeme, přidáme vlažnou vodu, koření, kůru i šťávu z citronu a hladké mouky tolik, aby vzniklo tužší těsto. Těsto necháme odpočinout, pak ho rozválíme na 2 placky velikosti plechu. Spodní těsto poklademe na drobno nakrájenou pomerančovou kůrou, citronátem, vypeckovanými datlemi, hrozinkami, ořechy, sušenými hruškami, pokapeme rumem a posypeme strouhaným perníkem. Druhou částí těsta přikryjeme a pečeme v mírně teplé troubě asi 1/2 hodiny.

autor: Jana Házová

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.