Rosacea, Atopický ekzém, Opar, Akné, Periorální dermatitida. Kožní problémy i ve zralém věku

29. listopad 2018

Dermatoložka MUDr. Jarmila Čelakovská, Ph.D. z Kožní kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové v naší radioporadně: kožní problémy i ve zralém věku. Rosacea, Atopický ekzém, Opar, Akné, Periorální dermatitida.

Rosacea (růžovka) je poměrně časté kožní onemocnění. Jedná se o chronické zánětlivé onemocnění centrální části obličeje, typicky postihující nos, tváře, střed čela a bradu. Zprvu se projevuje začervenáním (takzvaný erytém) a rozšířenými žilkami na obličeji, dále pak pupínky a zánětlivými papulkami (boláčky), jež se naštěstí hojí bez jizev. Nejdříve se jedná o přechodné zčervenání, později bohužel i trvalé, kosmeticky a psychologicky nepříjemné červené zabarvení pokožky.

Logo

Herpes neboli opar je nakažlivé onemocnění způsobené virem Herpes simplex virus (HSV), které se projevuje drobnými puchýřky. Důvodem k probuzení viru bývá nejčastěji oslabená obranyschopnost organismu. Spouštěcím mechanismem může být úraz, operace, závažnější onemocnění nebo horečka, porucha výživy, nadměrná únava, velmi často to bývá také stres.

Atopický ekzém je kožní zánět většinou alergického původu. Podnětů, které tento ekzém vyvolávají, může být celá řada. Může být také vyvolán nealergicky, třeba přílišnou suchostí kůže. Jde o onemocnění celoživotní, kdy se střídají období klidu a období „vzplanutí“ se silným výskytem ekzému. Není přenosný, není proto třeba se bát nákazy.

Akné postihne nejméně jednou v životě 85 až 100 procent lidí

Akné nás trápí. Jak se jej zbavit?

Acne vulgaris (česky trudovitost), běžně nazývané akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Nejméně jednou v životě akné postihne 85 až 100 % lidí. Nejvýraznějším projevem nemoci je vznik vřídků, zvaných trudy, nežity, neštovice, odborně furunkly, hovorově uhry, jebáky, beďary nebo beďáky a beďárky a pupínky.

Acne vulgaris, běžně nazývané jako akné, je jedno z nejčastějších chronických onemocnění kůže a nejčastější kožní onemocnění v pubertě. Během života postihne akné alespoň jednou 85 až 100 procent lidí. Akné vzniká v důsledku uzavření vývodů mazových žláz, což způsobí jejich zanícení.

Periorální dermatitida je chronické ekzémové onemocnění postihující především mladé ženy („nemoc letušek“). Příčina většinou zůstává neobjasněna, zpravidla bývá multifaktoriální. Predisponujícími faktory je dlouhodobá zevní aplikace kortikosteroidních léků, používání některých kosmetických prostředků, hormonální antikoncepce, příliš časté mytí kůže obličeje, mechanické dráždění, UV záření.

Celou radioporadnu s MUDr. Jarmilou Čelakovskou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související