Restovaná játra s cibulovým čatní Jana Svobody jsou jak nejjemnější paštika

Vepřová játra obalená v hladké mouce a sladké paprice orestoval Jan Svoboda z Číhalína na Třebíčsku. K tomu podával cibulové čatní připravené na červeném víně. Krásně se to snoubilo. Můžeme doporučit všem, kteří milují jemné maso a sladkokyselé chutě.

Ingredience
  • Ingredience na 4 porce:
  • 750 g vepřových nebo hovězích jater
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička soli
  • 3 bobkové listy
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce sádla
  • 4 lžíce červeného vína
  • hladká mouka na obalení
  • sladká mletá paprika na obalení
  •  
  • Na čatní:
  • výpek z jater
  • 3 cibule
  • 150-200 ml červeného vína
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce cukru

Postup

Opláchnutá játra zbavíme případných blanek a nakrájíme na zhruba dvoucentimetrové plátky. Opepříme je z obou stran.

Pak játra obalíme z jedné strany v hladké mouce a z druhé ve sladké mleté paprice. Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme rozmáčknuté oloupané stroužky česneku a bobkové listy, necháme je krátce provonět v tuku.

Potom do sádla přidáme játra. Položíme je pomoučenou stranou dospod. Restujeme zprudka cca 2–3 minuty. Při restování můžeme vyndat česnek a bobkové listy, aby nezhořkly.

Játra obrátíme opaprikovanou stranou dolů a restujeme další cca 2 minuty. Přitom je lehce přelejeme červeným vínem tak, aby se nevařila, ale restovala.

Nakonec orestovaná játra vyjmeme a přendáme do pekáčku, přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C. V troubě je uchováme do té doby, než uděláme cibulové čatní.

Cibuli oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenká půlkolečka. Výpek, který zůstal na pánvi po játrech, rozehřejeme, je-li ho málo, můžeme přidat sádlo. Cibuli necháme na tuku zesklovatět.

Přilijeme červené víno, ale ne moc, aby se cibule nedusila, ale aby se s vínem pěkně restovala. Osolíme, opepříme a chvíli před koncem restování přidáme cukr a necháme ho zkaramelizovat.

Podáváme s opečeným toustovým chlebem.

Jan Svoboda

Recept dělá od mládí, od svých 12 let. Tenkrát mu maminka řekla, aby něco uvařil. Tak připravil játra, a celé rodině to moc chutnalo a chutná dodnes. Připravil je proto také pro tým Pochoutkového roku.

Ochutnali jsme také zákusky a chlebíčky, které nachystal se svou ženou e jejich známou. Bylo to příjemné setkání s mužem, který rád vaří a jeho kuchyni oceňují i jeho malé děti. Ve volném čase také hraje na bubny se svou kapelou z Přibyslavska.

Jan Svoboda a Patrik Rozehnal