Řemeslo už nemá pro mladé zlaté dno. A neláká ani přes miliony a dotace studentům

25. leden 2018 06:55

Děti ztrácejí zájem o učňovské obory. Nejhůře jsou na tom podle dat krajského úřadu oděvnické profese. A zatím nepomáhají ani dotace na podporu učňovského školství.

Za několik týdnů čekají děti z devátých tříd přijímačky na střední školy. Podle údajů krajského úřadu ve Zlíně si loni přes 70 procent žáků vybralo maturitní obor. Zájem o učňovské obory posledních deset let klesá.

„Jde o klesající křivku i přesto, že jsme zavedli podporu pro učňovské obory,“ říká radní pro školství Petr Gazdík z hnutí STAN. Ani letos se podle něj situace nezmění.

Za posledních deset let je na tom tak podle Karla Havlíčka z Asociace malých a středních živnostníků nejhůře nábytkářství. U oborů jako jsou truhláři a čalouníci klesl počet absolventů o 70 %. Zájem není na Zlínsku ani o oděvnické obory.

Některé školy se snaží tradiční profese zatraktivnit a to třeba modernizací vybavení, používáním technologií ve výrobě. Například studenti na Středním odborném učilišti v Uherském Brodě tak letos dostanou od vedení školy vybavení za 20 milionů korun.

Pekaři budou pracovat na nových pečicích linkách a třeba automechanici se budou učit na výukových modelech, které budou simulovat různé závady. Učiliště v kraji také spolupracují s regionálními firmami.

Pomáhat se snaží i Zlínský kraj. Podle radního pro školství Petra Gazdíka z hnutí STAN tvoří pracovníci kraje portál pro rodiče, kteří se rozhodují, na jakou školu dítě poslat. Kraj také vybral pro podporu obory jako strojní nástrojář nebo výrobce obuvi.

Úspěšní žáci na těchto oborech dostávají v prvním ročníku příspěvek 300 korun měsíčně. Ve třetím už 500 korun měsíčně a další 3000 na konci roku.

Spustit audio