Rekordní mrazy. V Hoštálkové bylo deset stupňů pod nulou, v Kroměříži i Staré Městě taková zima nebyla 65 let

1. duben 2020

Na pěti meteorologických stanicích ve Zlínském kraji s dlouhodobou historií měření dnes padly teplotní rekordy pro 1. dubna.

Ve Zlíně klesla ráno teplota na minus 7,6 stupně Celsia. Dosavadní minimum pro první dubnový den tam platilo z roku 1996. Tehdy bylo minus 7,2 stupně Celsia, uvedl na dotaz ČTK Peter Hruška z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Rekordně nízkou teplotu zaznamenala také stanice v Bystřici pod Hostýnem na Kroměřížsku. Meteorologové tam dnes naměřili minus 7,2 stupně Celsia. Ve městě tak padl rekord z roku 1944, který byl minus 5,4 stupně Celsia. Stanice ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku naměřila minus 6,7 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 1935 činil minus 5,8 stupně Celsia. Teplotní rekordy padly i v Kroměříži a Starém Městě na Uherskohradišťsku. V obou městech bylo minus 5,2 stupně Celsia. Padla v nich 65 let stará teplotní minima, která byla minus 5,1, respektive minus pět stupňů Celsia.

Vůbec nejnižší teplotu v kraji dnes meteorologové evidovali v Hošťálkové na Vsetínsku, kde bylo minus 10,9 stupně Celsia, což však i kvůli krátké době měření na dotyčné stanici neoznačují za rekord.

Mrazivé noci očekávají meteorologové ve Zlínském kraji i v dalších dnech. Podle předpovědi ČHMÚ by měly nejnižší noční teploty z dneška na čtvrtek klesnout k minus dvěma až minus pěti stupňům Celsia, na Vsetínsku ojediněle až k minus sedmi stupňů Celsia. V noci bude jasno. Podobné počasí zřejmě vydrží také ve čtvrtek přes den. Maximální odpolední teploty by se však měly pohybovat mezi devíti až 12 stupni Celsia.

autor: Český rozhlas Zlín | zdroj: ČTK

Související