Rekordmanem letošní dražby filmových klapek je Čtyřlístek

Dražba filmových klapek letos na Zlín Film Festival vynesla 2.649.000 korun  Za nejvyšší částku byla letos vydražena klapka "S námi do pohádky" od Jaroslava Němečka.

Na tradiční akci Zlín Film Festivalu bylo v neděli 6. září draženo celkem 132 umělecky ztvárněných filmových klapek. Mezi jejich tvůrci byli například Kristian Kodet, Ludmila Zemanová či Kateřina Miler. Nejúspěšnějším dílem byla klapka autora komiksu Čtyřlístek Jaroslava Němečka nazvaná S námi do pohádky, která byla vydražena za 124.000 korun.

Dražba letos vynesla 2,649 milionu korun, což je částka jen o pět tisíc nižší, než je loňský rekord. Peníze poputují do Nadačního fondu FILMTALENT, který podporuje vybrané projekty studentů a mladých tvůrců. Ze 101 přihlášených hraných, animovaných i dokumentárních filmů bylo vybráno 11, které budou jejich autoři v pondělí prezentovat porotě a představitelům Nadačního fondu FILMTALENT.

"I přes současnou situaci byl mezi dražiteli o klapky zájem, což pro nás bylo příjemné zjištění. Je vidět, že akce má tradici a své trvalé příznivce," řekla mluvčí Zlín Film Festivalu Kateřina Martykánová.

Salon filmových klapek za svých 23 ročníků vydražil dohromady 2624 klapek a celkový výnos činí 38,237 milionu korun. Nejúspěšnější byla za celou dobu existence projektu klapka Libora Vojkůvky nazvaná "Touhy plná, klapka rozevřená", kterou zájemce v roce 2008 zakoupil za 199.000 korun.

autor: Lukáš Veselý | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související