Recepty Miroslavy Teichmanové. Tvarohový mazanec i dvě skvělé pomazánky z riccoty a červené řepy

20. březen 2024

Hostem radioporadny je Ing. Miroslava Teichmanová ze Střední školy obchodu, služeb a gastronomie v Hradci Králové. Jako téma jsme dnes zvolili mléčné, ale i nemléčné výrobky. Mnoho maminek u dětí řeší, že nějakým způsobem nesnášejí kravské mléko a buď se hovoří přímo o alergii na mléko nebo o intoleranci. 

Vy vždy přinesete něco na ukázku. Takže tady máme talířky s krásnou růžovo fialovou pomazánkou, na které je ořech. Co to máme?
Přinesla jsem na ochutnání dvě pomazánky, jejichž základem je riccota, což je polotučný syrovátkový, lehce roztíratelný sýr, který se vyrábí z tepelně ošetřené, sladké syrovátky, a červená řepa. Chtěla jsem na tom ukázat, že všechny čerstvé sýry, kterých je dnes na trhu přehršel, se dají použít jak na slano, tak na sladko.

Chtěla jsem na tom demonstrovat, že všechny čerstvé sýry, kterých je dnes na trhu přehršel, se dají použít jak na slano, tak na sladko.
Ing. Miroslava Teichmanová, Střední škola obchodu, služeb a gastronomie v Hradci Králové

A červená řepa je vynikající záležitost plná antioxidantů, skvělá na červené krvinky a vhodná v tomto jarním období detoxikace. Tedy první pomazánku jsem vytvořila pouze z riccoty, medu a vařené červené řepy. Abych to trochu ozvláštnila, tak jsem do té hmoty přidala zkaramelizované ořechy. Nemusí to být nutně pomazánka jen na pečivo, ale může sloužit třeba jako náhrada svačinky.

Čtěte také

Dá se ještě samozřejmě dál rozvinout a můžeme to třeba doplnit ovocem, vynikající jsou k tomu broskve. Ale to už je potom každého věc, čím si to doplní podle vlastní chuti.

Potom jsem vyzkoušela druhou variantu, to je má oblíbená pomazánka, kterou dělám na slano. Tentokrát jsem použila červenou řepu sterilovanou ve sladkokyselém nálevu, která se opět nadrobno naseká. Připojila jsem riccotu, nakrájenou cibulku, trošku citronové šťávy, sůl a pepř. A abychom navýšili biologickou hodnotu pro naše zdraví, tak na vrchu jsou opražená slunečníková semínka.

Pomazánka s červenou řepou od Miroslavy Teichmanové

Jaké ještě další oblíbené mléčné výrobky máte. A jak s nimi pracuje?
Další univerzální a úplně fantastická věc je tvarohový sýr cottage. Některé lidi třeba v něm odrazují hrudky, ale opět se dá udělat jak na slano, tak na sladko, dá se jíst tepelně upravený i na studeno. Pokud pečeme maso a přidáme cottage, spojí se šťáva s chutí sýra, tak je to úplně vynikající. Čerstvý se hodí do nejrůznějších salátů, na pomazánky, doplnit jej můžete v podstatě opravdu čímkoliv. Dá se ním krásně také zahustit.

Univerzální a fantastická věc je tvarohový sýr cottage. Dá se jíst tepelně upravený i na studeno, doplnit jej můžete v podstatě čímkoliv.
Ing. Miroslava Teichmanová, Střední škola obchodu, služeb a gastronomie v Hradci Králové

Výborná se pomazánka hrášková. Kdy hrášek se jen lehce povaří a zamícháme je do cottage, dochutíme a máme výbornou pomazánku.

Rychlé a jednoduché recepty máme rádi. Snad tedy stihneme ještě tvarohový mazanec.

Čtěte také

Není to kynutá záležitost. Takže vzhledově se nám bude možná zdát trošku podivný, protože není krásně hlaďounký, ale to se vám bude zdát pouze do okamžiku, než ho ochutnáte. Protože je to chuťově úplně luxusní záležitost. V základu utřeme 150 g másla, jeden polotučný tvaroh, dvě vejce, pět lžic mléka a lžíci rumu.

Pokud máme utřené tyto mokré suroviny, přidáme 150 g moučkového cukru, ještě chvíli budeme třít. Potom si smícháme půl kilogramu hladké muky, jeden prášek do pečiva a špetku soli. Tuto moučnou směs přidáme k těm mokrým surovinám, propracujeme těsto, kdo má rád, přidá rozinky, kdo chce trošičku experimentovat, může přidat na strouhanou mrkev, drcené ořechy či mandle, záleží na vás.

Čtěte také

V této fázi už se s těstem dá krásně pracovat, takže rukama vytvarujeme bochánek. Hmoty je celkem dost, můžeme klidně udělat třeba dva menší bochánky, které se nám lépe propečou. Rovnou před pečením potřeme vejcem a můžeme dát do trouby. Počáteční teplota je 180 stupňů, pokud bychom dělali dva menší bochánky, tak bych doporučovala teplotu potom trochu snížit.

Ale 180 stupňů je standardní pečení a za 45 minut máme hotovo, můžeme podávat. Tento mazanec díky tvarohu vydrží velmi dlouho vláčný. On teda u nás po pravdě řečeno nikdy nevydrží, protože ho vždy hned sníme. Ale i po třech či čtyřech dnech ještě zůstává tvarohový mazanec stále dobrý a není suchý.

Celou radioporadnu s Ing. Miroslavou Teichmanovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související