Recept na parádní linecké těsto podle Josefa Maršálka

Linecké těsto patří mezi křehká těsta. Je oblíbené pro svou máslovou chuť. Je to jedno ze základních těsta, které můžeme použít jako základ pro nejrůznější koláče.

Postup

Ingredience
  • 100 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 300 g hladké mouky
  • 50 g mletých mandlí (nebo lískových ořechů)
  • 2 g soli
  • koření podle chuti (skořice, hřebíček, badyán)
  • 1 žloutek

Do mísy nasypeme moučkový cukr, hladkou mouku, mleté mandle, přidáme máslo, sůl a koření dle chuti. Všechno rukama smícháme a během chvilky vypracujeme drobenku. Do takové drobenky přidáme žloutek a velmi rychle ho zapracujeme do těsta.

Před dalším zpracováním nechám těsto odpočinout v lednici nejméně 30 minut.

Správně odpočaté linecké nebo jakékoliv jiné křehké těsto vyvalujeme buďto na lehce pomoučněném válu a s těstem neustále hýbáme, abychom si byli jisti, že není přilepeno k podkladu. Nebo ho můžeme vyválet mezi dvěma archy pečicího papíru či silnou igelitovou fólií. V takovém případě už není třeba těsto podsypávat.

Pokud chceme těsto přenést do formy, poslouží nám nejlépe váleček na nudle, kterým jsme těsto vyvalovali. Těsto lehce pomoučíme a namotáme ho na váleček. V dlaních chytneme kraje válečku, palci přidržíme těsto a elegantně ho přeneseme do vymazané formy.

Kraje těsta pečlivě utěsníme kolem okrajů a seřízneme tupou stranou nože.

Koláč pak plníme ovocem, marmeládou, povidly nebo jinou náplní. Tu překryjeme mřížkou z kousku těsta, které jsme si nechali stranou.

Pečeme při 180 °C dozlatova.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Je jedním z porotců televizní cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.