První nákaza ve zlínské Baťově nemocnici. Onemocněla zdravotní sestra, provoz oddělení to neomezuje

4. duben 2020 17:48

Dva klienti domova pro seniory v Lukově na Zlínsku jsou nakaženi koronavirem. Pozitivní je i kuchařka domova v Nezdenicích na Uherskohradišťsku.

Testy potvrdily u zdravotní sestry Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně nákazu nový typem koronaviru.

Pracuje na oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Její kolegové už byli také otestováni, výsledky jsou v jejich případě negativní. U dvou z 23 testovaných osob byl ale výsledek nejasný a test se v jejich případě musí opakovat. Oddělení dál funguje, sdělil dnes mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Vedení nemocnice zavedlo na lůžkové stanici, kde pozitivně testovaná sestra pracovala, další preventivní hygienická opatření. Zlínská nemocnice je poslední ze čtyř nemocnic Zlínského kraje, kde se onemocnění u někoho z personálu potvrdilo.

Čtěte také

"Rád bych zdravotníky i pacienty uklidnil. Udělali jsme bezprostředně po zjištění pozitivního výsledku testu u jedné z našich zdravotních sester všechna nezbytná opatření, abychom maximálně snížili riziko dalšího přenosu onemocnění," uvedl předseda představenstev krajských nemocnic Radomír Maráček.

Testům se podle něj podrobili nejen kolegové sestry z týmu, ale preventivně i druhý tým, který tuto skupinu zdravotníků střídá. "Jsme rádi, že výsledky testů dopadly u drtivé většiny z nich dobře. Znovu testy bude muset ještě podstoupit jedna zdravotní sestra a také jedna sanitářka, u nichž byly první výsledky nejasné," uvedl Maráček s tím, že testováno bylo šest lékařů a 17 zdravotních sester a dalších nelékařských pracovníků.

Nepříjemná situace se dotkla jedné z pěti lůžkových stanic oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Nyní je tam hospitalizováno sedm pacientů, kteří měli výsledky v rámci provedeného preventivního testování negativní.

"Na všech našich odděleních v době pandemie nemoci covid-19 fungují týmy, které pracují ve dvanáctihodinových směnách tak, aby se na pracovišti vždy potkávali pouze členové jednotlivých týmů. Je to bezpečnostní a protiepidemické opaření, kterým právě v takovýchto případech chceme snížit riziko onemocnění většího počtu zdravotníků tak, abychom mohli i nadále zajistit péči o akutní a hospitalizované pacienty," doplnil Maráček.

V polovině března řešila podobnou situaci chirurgie Vsetínské nemocnice, kde se onemocnění potvrdilo u jedné z lékařek, a také lékárna Kroměřížské nemocnice, kde měla pozitivní test jedna ze zaměstnankyň. U tří desítek zdravotníků, kteří šli kvůli tomu do karantény, případně byli postaveni mimo službu, se onemocnění nepotvrdilo. Vsetínské chirurgické oddělení už funguje v normálním provozu, lékárna Kroměřížské nemocnice provoz nepřerušila. Onemocnění novým typem koronaviru se na konci března prokázalo také u primáře neurologie Uherskohradišťské nemocnice, 19 zdravotníků, kteří s ním přišli do kontaktu, mělo testy negativní. Oddělení ale zůstává uzavřené.

Koronavirem jsu nakaženi i dva klienti domova pro seniory v Lukově na Zlínsku. Pozitivní je i kuchařka domova v Nezdenicích na Uherskohradišťsku.

autor: Český rozhlas Zlín
Spustit audio

Související