Projekt Lačhi Buti pomáhá Rómům

3. červenec 2006

Pomoci příslušníkům romské komunity lépe se uplatnit na trhu práce - to byl hlavní cíl projektu Lačhi Buti, který právě končí v občanském sdružení Ratolest. Více než půlmilionovou částkou na něj přispěla Evropská unie a zúčastnění odborníci se po dobu 15 měsíců snažili malým i dospělým Romům předat znalosti a vědomosti, které jim umožní přesvědčivěji oslovit budoucí zaměstnavatele.

Projekt Lačhi Buti realizovaly dvě organizace. Klub Pavlač při občanském sdružení Ratolest a mateřská a základní škola v Křenové ulici v Brně. Společně se zaměřily na vzdělávání. Každá ale jiným způsobem. V Pavlači se dětem snažili rozšiřovat vzdělání v rámci volnočasových aktivit, jak řekla koordinátorka projektu Barbora Zachařová: " Nejdůležitější bylo doučování, kde se klienti mohli seznámit s různými jinými způsoby učení, než jsou zvyklí ve škole." Klub totiž nabízí doučování formou hry. Lektoři také pomáhali dorůstajím hochům s přípravou na autoškolu.

Základní škola v Křenové ulici se zaměřila na výuku angličtiny a výuku práce s počítačem. Kurzy byly určeny pro děti i rodiče. V tomto případě ale časem nastal drobný problém, upřesnila zástupkyně školy Hana Hadrabová. " Ze začátku byl sice zájem i rodičů , ale ten postupně opadal. Příště se tedy zaměříme jen na děti." Dospělým ale chce škola dále nabízet certifikované služby a volný přístup na internet.

Přes problémy, jako byl obtížnější start či malý zájem rodičů, ale ředitelka Občanského sdružení Ratolest Lucie Vosečková projekt hodnotí kladně. Počet účastníků totiž ve finále překročil očekávání organizátorů. S projektem, který má pomáhat příslušníkům rómské komunity lépe se uplatnit na trhu práce, by Ratolest chtěla pokračovat. Podmínkou jsou ale získané dotace.

Spustit audio