Projekt IQ Roma servis

1. srpen 2006

Připravit mladé Romy lépe na uplatnění na trhu práce - to bylo cílem projektu pro posílení profesního potenciálu Romů občanského sdružení IQ Roma servis. Realizován byl za podpory Evropské unie, která na něj dala 70 000 eur, a základem bylo kromě zvýšení znalostí klientů, také je k hledání práce motivovat.

"Druhý stupeň základní školy jsme si vybrali protože je to kategorie nejvíce opomíjená a zároveň nejrizikovější. Tito mladí lidé po dokončení povinné školní docházky si už nepodávají přihlášku na další školu. Začnou se hned registrovat na Úřadu práce." Říká ředitelka IQ Roma servis Katarína Klamková.

"Prakticky to fungovalo tak, že jsme nejprve museli dát klientům o nás vědět. Takže jsme je oslovovali jednak v rámci terénní sociální práce, jednak přímo ve školách anebo se k nám dostávali prostřednictvím svých kamarádů a podobně. Zde se s nimi naši pracovníci začali bavit o jejich představě o vzdělání. Nabídli jim aktivity našeho projektu, takže děti postupně začaly docházet na doučování, docházely do vzdělávacích kurzů či měly možnost se zúčastnit různých motivačních aktivit. Práci si nakonec našlo 25 klientů." Říká manažerka projektu Jana Buzinisová.

Spustit audio