Přírodní telecí s pikantní rýží. Lehké, ale slavnostní
Rychlý slavnostní pokrm, který svým složením bude určitě vyhovovat po těžkém salátu a smažených řízcích.
- 2 porce telecího kolínka přeseknuté napříč (osso buco) cca po 200 g nebo
- plátky kuřecího nebo krůtího masa po cca 150 g
- 1 PL oleje
- 70 g másla
- vývar
- 1 lžička hladké mouky
- sůl
- brusinkový kompot nebo džem
V pánvi rozpálíme olej a polovinu másla a prudce z obou stran v něm opečeme přepravené maso. Pak ho osolíme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí pomalu dusíme. Podle potřeby maso obracíme a podléváme vývarem. Měkké maso vyjmeme a uchováme na teplém místě. Šťávu vydusíme a poté přidáme utřené máslo s moukou, podlijeme malým množstvím vývaru a krátce povaříme.
Maso podáváme přelité šťávou s pikantní rýží a brusinkovým kompotem nebo džemem.
Pikantní rýže
- 100 g rýže
- 1 menší cibule
- 2 lžíce oleje
- 20 g rozinek
- 15 g ve slaném nálevu naloženého pepře (červený nebo zelený)
- 1 – 2 pálivé papričky
- sůl
Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme v několika vodách vypranou a okapanou rýži, rozinky, naložený pepř a nakrájené papričky. Osolíme, promícháme a zalijeme vodou, které musí být cca 1 cm nad povrch rýže, a vaříme cca 25 minut.
Hotovou rýži necháme několik minut „vydýchat“.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://zlin.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.