Predátoři na síti. Během noci jsou schopni poslat dítěti i přes tisíc nabídek k sexu za peníze. Vzniká o nich film

Děti se stávají cílem útoků takzvaných internetových predátorů. Lákají od nich intimní fotky, nebo jim přímo nabízejí sex za peníze. Odborník radí: Veškerou komunikaci archivujte.

Deset procent internetových predátorů útočících na děti, chce sex. Zbytek se spokojí s intimními fotografiemi nebo videem, které od dětí vymámí. Nejvíce ohrožení jsou chlapci. Predátoři je často motivují vysokými finančními odměnami. Tématu se věnuje i připravovaný dokument V síti. Podle statistik jedna pětina dětí by na slíbenou odměnu, která se pohybuje od pěti do padesáti tisíc, kývla. Útočníci většinou podle projektového koordinátora sdružení CZ.NIC Martina Kožíška svoje výhružky nakonec nenaplní a fotky oběti nezveřejní.

„Dalo by se říci, že z velké části by ty intimní materiály stejně nezveřejnili, protože už by to bylo šíření dětské pornografie. Oni jsou si toho opravdu vědomi, ale to dítě to neví. V deseti letech nemá takovou zkušenost, aby to dokázalo odhadnout,“ vysvětlil Kožíšek. Dítě podle něj raději plní příkazy daného útočníka.

Z natáčení dokumentárního filmu V síti

„Takže pokud bych mohl apelovat, tak určitě ve chvíli, kdy mne atakuje nějaký predátor, tak určitě ukončit komunikaci, byť mi vyhrožuje jakkoli,“ radí. Zároveň doporučuje nemazat žádnou historii ani komunikaci. „Nechat to v prohlížeči, SMS zprávách a dalších věcech a přes nějaký nástroj, jako je screenshot, což děti vědí, že si mohou udělat otisk obrazovky jako důkaz,“ popsal. Podle něj je pak vhodné celou věc oznámit nějaké internetové poradně, Lince Bezpečí, či STOP Online.

„Tam už to dokáže spousta odborníků řešit anonymně. A to bez ohledu na to, že nezná jméno toho dítěte, nebo tu situaci, ale dokážou ten nebezpečný obsah z internetu nějakým způsobem zablokovat,“ dodal Martin Kožíšek.

Z natáčení dokumentárního filmu V síti

Nebezpečí, které skrývá pro děti internet, se stalo tématem i připravovaného snímku. Dokumentaristka Barbora Chalupová společně s kolegou Vítem Klusákem dokončují film V síti. Ten odkrývá praktiky mužů zneužívajících prostřednictvím internetu mladé dívky. Snímek ještě není dokončený a už na sebe strhl velkou pozornost rodičů, odborníků i médií. Podle Martina Kožíška ukazuje internetové prostředí velice syrově.

„Protože my jsme si zvykli, že se děti mohou na internetu zneužívat, ale pořád si neuvědomujeme, že to není jen internet. Je tam celá řada predátorů, kteří se dítě budou snažit vylákat někam na ven a pokusit se jej zneužít, případně finančně motivovat,“ uvedl. Takových pokusů o setkání byla podle něj v minulosti celá řada.

Z natáčení dokumentárního filmu V síti

„První byl okolo roku 2006. Člověk vylákal z dívek nahé fotografie a potom je vydíral. Před necelým půl rokem proběhla kampaň, kdy se lákali muži, kteří mají rádi malé chlapce. Ten člověk přes noc dostal před dvanáct set nabídek na sex za peníze,“ popsal. Podle Martina Kožíška je to ohromné téma. „A dokument V síti, si myslím, může zase společnost posunout dál. A myslím si, že po těch deseti patnácti letech je na čase to začít řešit,“ dodal.

Celý rozhovor s Martinem Kožíškem si můžete poslechnout v audio souboru v článku.

Celovečerní dokumentární film V síti naléhavým způsobem otevírá doposud tabuizované téma zneužívání dětí na internetu. Jen ze statistik vyplývá, že bezmála třetina českých dětí na vlastní oči zažila, že před nimi někdo masturboval prostřednictvím webkamery. Hlavní linka filmu sleduje radikální psychosociální experiment, pomocí kterého autoři zviditelňují, s čím se v online prostoru potýkají děti ve věku 11–13 let. Virtuální predátoři se často skrývají za falešným dětským profilem, což jim usnadňuje oslovit „vrstevníky”. Pomocí sofistikovaných triků si brzy získají důvěru dítěte a snaží se z něj vylákat obnažené selfie. Jakmile se jim to podaří, začnou dítě vydírat tím, že jeho fotky zveřejní například na Facebooku, nebo rozšíří na jeho škole. Pro účely experimentu si autoři filmu tyto úskoky a manipulativní techniky vypůjčí a obrátí je proti jejich strůjcům. Z lovců se tak stanou lovení… Příběh našeho filmu nekončí u monitoru počítače, ale graduje až k osobním schůzkám, kde se naše herečky alias „dvanáctileté dívky“ setkávají s predátory tváří v tvář pod dohledem ochranky a šesti skrytých kamer. Film chystáme i v kratší a sexuálně neexplicitní verzi, aby byl přístupný i dětem, jichž se týká. Pod dohledem expertů. Natáčení se uskutečnilo pod dohledem ředitelky Linky důvěry, psycholožky, sexuoložky, právníka a kriminalisty se specializací na kyberkriminalitu.

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Patrick Hyánek
Spustit audio